torek, 24. marec 2015

Andska jagoda ali Perujsko volčje jabolko

Andska jagoda lat. Physalis peruviana izvira iz Južne Amerike, za uspešno rast pa potrebuje toliko vlage kot recimo paprika ali jajčevec. Rod Physalis je poznan tudi kot okrasna trajnica za rezanje, ki se rada sama razseje. Gojimo jo lahko v posodah na sončni legi.

Cvetovi so neznatni, jeseni so rastline obložene z rumenimi lampijončki v katerih se nahaja užitna rumena ali oranžna jagoda. Oprašujejo jih čebele in čmrlji, pa tudi veter. Rastlina je samoprašna.

Okusni plodovi so bogati z vitamini, zlasti z vitaminom C in provitaminom A. Vsebuje visoke ravni železa, fosforja, beljakovin in maščob.


Plodove lahko uživamo kot presno hrano ali jih vložimo in sušimo za rozine, kuhamo marmelade in džeme ter sokove.

Za uživanje svežih plodov, ki jih na vrtu pobiramo sproti je pomembno, da so popolnoma zrele, saj sicer nedozoreli plodovi lako vzbudijo prebavne motnje in težave z želodcem. Uporabimo le povsem dozorele, to pa ugotovimo tako, da je lampijonček že popolnoma razpadel in znotraj vidimo jagodo. Raste kot enoletni grm na sončni legi.


Andske jagode spadajo v isto družino kot paradižnik. Pod težo plodov se bodo nežna stebelca zlomila, zato potrebujejo oporo. Tudi pri andski jagodi upoštevajmo dobre in slabe sosede in režim gnojenja in zalivanja.

Plodove bomo pobirali v začetku julija pa vse do oktobra. Sadimo jo v kombinaciji dobrih sosedov, to so: korenje, solata, drobnjak, peteršilj in čebula.
Volčja jabolka lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, lahko pa jih tudi zmrznemo. Užitne so tudi pečke.
Če Andsko jagodo sejemo, je pomembno, da seme kali na svetlem. Sejemo jih od februarja do aprila v notranjih prostorih, da pridobimo sadike, ko je temperatura primerna za presajanje v vrt. Andsko jagodo lahko sadimo v lonce in korita na terasah in balkonih. Lahko jo umestimo tudi v vrt. Pomembno je da ima dovolj vode in primerno hranil, predvsem kalija. Zelo rada ima humusno in vlažno zemljo, kot tudi dovolj zračne vlage.
Andske jagode navadno pri nas ne prezimijo, zato jo gojimo kot enoletnico. Izjemoma prezimijo v primorju pa še tam ne vsako leto.

Slika je skopirana s internetne strani: https://lopezislandkitchengardens.files.wordpress.com/2014/08/ground-cherry-salsa-salad.jpg
V konceptu Dobro&Zdravo boste našli novost med Andskimi jagodami - Physalis Preciosa. Ta sorta se od običajnega Physalisa razlikuje po barvi in okusu. Lampijoni in jagode so zlato rumene barve, predvsem pa preseneti njihov okus. So bolj sladki kot plodovi običajnega Physalisa in po okusu spominjajo na mešanico ananasa, manga in pasijonke. Sorta raste kompaktno, rahlo povešujoče. Na skoraj meter dolgih poganjkih tvori množico oranžnih jagod, ki so zrele 3-4 mesece po sajenju. Rastlino posadimo na prosto sredi maja, ko je nevarnost pozebe mimo. Najraje ima sončno, rahlo zaščiteno mesto.

Pa še kratek in enostaven recept:


Andske jagode s sladkorjem in cimetom


2/3 skodelice sladkorja
2 žlici mletega cimeta
8 skodelic prepolovljenih Andskih jagod (cca. 2,5 kg)
Sladkor in cimet zmešajte v veliki posodi, ter potresite po prepolovljenih jagodah. Razporedite na pladenj, ter postavite v sušilnik sadja ali v pečico in sušite čez noč na cca. 100°C.
Posušene plodove shranjujte v stekleni posodi ali pa jih zamrznete.


 

2 komentarja: