četrtek, 10. oktober 2019

Zimzelene rastline za živo mejo

Vrtove obdamo z živo mejo, da si omejimo prostor ali zastremo poglede. V ta namen zasadimo listopadne ali zimzelene rastline. Med zimzelenimi rastlinami vam predstavljamo kleke, lovorikovce in fotinije.

živa-meja
Živa meja


Zimzelene rastline za živo mejo sadimo v odcedna tla, ki jih prekopljemo in založno pognojimo. Uporabimo lahko počasitopno gnojilo Vita Cote hobby za grmovnice. Takoj po sajenju rastline dobro zalijemo in jih nato nekaj časa redno zalivamo (nekje do dva tedna, lahko tudi dlje). Pri tem pazimo, da so rastline zalite in ne utopljene. Pri rezi se držimo pravila, da je bolje, da ne režemo v prevročih in sušnih dneh.

Smaragdni klek (Thuja occidentalis Smaragd)


Smaragdni klek spada med zelo uveljavljene zimzelene rastline za žive meje, ki ne zahteva pretirane oskrbe. Barva iglic je smaragdno zelena, pozimi pa nekoliko potemni in lahko dobi bronasto rjav odtenek. Rastlina ima stožčasto rast in je zato ni potrebno veliko obrezovati. Primerna je za žive meje višine od 1,5 do približno 3 metrov. Višino vzdržujemo z rednim striženjem, saj slabo prenaša rez starejših poganjkov. Rez opravimo dva do trikrat na leto med aprilom in avgustom. Najprimerneje je, da opravimo rez proti koncu junija. Sadimo dve, največ tri sadike na tekoči meter in jim namenimo sončno do polsenčno lego.

smaragdni-klek-živa-meja
Smaragdni klek - živa meja


Lovorikovec (Prunus laurocerasus)


Lovorikovec je zimzelen grm, ki ga sadimo kot soliterne rastline. Primeren je tudi za strižene žive meje. Sadimo ga v bolj senčne lege. Listi so veliki in bleščeče zeleni. Bela socvetja, ki se odprejo spomladi, so prava paša za čebele. Iz njih se razvijejo jagode, ki so hrana za ptice. V višino doseže od 1,5 do 5 metrov, oziroma odvisno od sorte. Letni prirast je približno 30 do 60 cm. Režemo ga od pozne spomladi, ko mine nevarnost pozebe, do zgodnjega poletja. Ker se odlično obrašča, ga lahko porežemo tudi nekoliko bolj. Z rezjo lahko lovorikovec vzdržujemo tudi kot nižjo živo mejo. Dobro prenaša urbano okolje in bolj vetrovne lege. Za žive meje sadimo tri sadike na tekoči meter.

Pri nas imamo v ponudbi sorti Caucasica in Rotundifolia. Sorta Caucasica ima nekoliko ožje liste, v višino pa doseže približno do 4 metre in več. Sorta Rotundifolia ima nekoliko širše liste, v višino lahko doseže nekje do 3 metre in je tako, v primerjavi s sorto Caucasica, nekoliko nižje rasti. Primerna je kot posamezna rastlina ali za živo mejo.

fotinija-živa-meja
Fotinija - živa meja


Fotinija (Photinia fraseri)


Fotinija je vednozelen grm goste rasti. Mladi listi so intenzivno rdeči in se kasneje obarvajo zeleno. Primerna je za striženje. S pogosto rezjo izzovemo rast novih mladih listov in še gostejšo rast.

Nasvet: Ne režite rastline od druge polovice avgusta dalje, da bo les primerno dozorel do zime.

V ponudbi imamo sorti Little Red Robin in Red Robin. Sorta Little Red Robin doseže v višino približno do 90 cm in je zato primerna za nižje žive meje. Medtem sorta Red Robin zrase nekje do 30 cm in doseže približno višino do 3 metrov. Spomladi se grm odene v bele cvetove, ki so odlična paša za čebele.

Sadike zimzelenih rastlin smaragdnega kleka, lovorikovca in fotinije so na voljo v spletni trgovini Flora Express.

Ni komentarjev:

Objavite komentar