ponedeljek, 07. oktober 2019

Okrasna drevesa: Pavlovnija in Evodija

Z okrasnimi drevesi, drevesnimi sestoji ali drevoredi popestrimo vrtove, parke in urbane površine. Pavlovnija in Evodija sodita med drevesa, ki sta se pri nas razširili predvsem v zadnjem času.

Pavlovnija (Paulownia tomentosa)


Pavlovnija izhaja iz vzhodne Kitajske. Je eno izmed najhitreje rastočih dreves. V 8 letih doseže 15 do 20 metrov višine. Najbolje uspeva na sončnih legah v globokih in bogatih tleh. Ni občutljiva na onesnaženje in ima veliko sposobnost absorbcije CO2. Koreninski sistem se močno razrašča in tako zmanjšuje možnost erozije.

pavlovnija
Pavlovnija


Lubje pavlovnije je temno sivo in gladko, a se v starosti nekoliko razbrazda. Listi so srčasto jajčasti, zeleni in dlakavi ter veliki tudi do 30 cm in več. V aprilu in maju se odprejo vijolični cvetovi, ki so združeni v stožčastih socvetjih. Prijetno dišijo in so polni nektarja, ki privablja čebele in druge žuželke. Iz njih se razvijejo približno za lešnik veliki in oreščkom podobni plodovi polni semen, ki na drevesu lahko ostanejo tudi do pomladi. Les Pavlovnije se porablja za kurjavo, pohištvo in izdelavo različnih predmetov, tudi glasbil. Za posek so drevesa primerna že nekje po 8ih letih. Po poseku jih ni potrebno na novo saditi, saj zelo hitro poženejo nove poganjke.

Evodija ali čebelje drevo (Tetradium daniellii)


Evodija izhaja iz Koreje in Kitajske. Ker njeno cvetoče drevo močno privablja čebele, je dobila tudi ime čebelje drevo. Zraste do 8 metrov. Uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Dobro se prilagodi različnim tipom tal. Primerna je tudi za sajenje na bolj sušna območja. Mlade rastline so nekoliko bolj občutljive na mraz. Priporoča se, da jih nekje do treh let pozimi nekoliko zaščitimo pred mrazom. Mlade rastline zaščitimo tudi pred divjadjo.

evodija
Evodija


Lubje evodije je sivo in gladko. Listi so sestavljeni in nekoliko podobni jesenovim. Jeseni se obarvajo živo rumeno. Drobni beli cvetovi so združeni v socvetja, ki zacvetijo konec julija in v začetku avgusta ter cvetijo dlje časa. Polni so medičine in cvetnega prahu ter s tem privabljajo čebele in druge koristne žuželke. Sajenje evodije priporočajo čebelarji, saj cveti v času, ko čebelam primanjkuje paše in jim je potrebno dodajati hrano. Iz cvetov se razvijejo drobne jagode, ki so sprva rdeče in kasneje vijolično črne. Te pogosto ostanejo na drevesu tudi pozimi in so hrana pticam.

Sadiki pavlovnije in evodije lahko naročite v spletni trgovini Flora Express.

Ni komentarjev:

Objavite komentar