sreda, 04. september 2019

Okrasne grmovnice

Grmovnice s pravo izbiro dajejo svoj pečat vrtu skozi vse leto.

Nepozebniki so posebni zaradi zimskega časa cvetenja. Nitasti cvetovi bodo obarvali vrt v januarju in februarju. Barvna paleta se odvisno od sorte razteza od rumene do rjavo rdeče. Jeseni pa se obarvajo v tople jesenske barve.

Nepozebnik Jelena
Nepozebnik Westerstede 
Nepozebnik Feuerzauber
Jesensko obarvan nepozebnik Feuerzauber
V zimskem času s cik-cak vejicami vrt krasi okrasna češnja Kojou-no-mai. Spomladi pred olistanjem pa se rastlina obda z nežnimi cvetovi, ki so prava paša za žuželke. Oranžno rdeči listi zažarijo v jeseni. Grm je primeren tudi za manjše vrtove.

Nežni cvetovi češnje Kojou-no-mai
Jesenska obarvanost listov 
Vzhodna peščena češnja je nizka plazeča rastlina, ki jo sadimo v skalnjake in tudi posode, kjer se veje povešajo čez robove. Spomladi se odpre množica belih cvetov, poleti dozorijo drobni temni plodovi podobni češnjam, jeseni pa se listje obarva rdeče.

Cvetoča peščena češnja in zreli plodovi
Vrba Hakuro Nishiki se na naših vrtovih največkrat pojavljajo na steblu. Slikoviti pa so tudi grmi s svojimi svetlimi poganjki.

Novi poganjki obarvani roza in belo
Ruj pri nas raste avtohtono na Krasu. V vrtovih so pogostejše barvne različice s temno zelenimi ali zlato zelenimi listi. Izberemo tistega, ki bo barvno bolj ustrezal zasaditvi. Poleti se na koncu poganjkov razcvetijo nežna puhasta socvetja, jeseni pa zažarijo listi v toplih odtenkih od oranžnih do purpurno rdečih.
Navaden ruj
Ruj Royal purple
Ruj Golden spirit
Prave lepotice so na vrtu tudi lataste hortenzije. Z množico koničastih socvetij so pravi magnet za poglede in žuželke.
Belo socvetje sorte Polar Bear 
Latasta hortenzija Vanille Frais z nežno rožnatimi socvetji
Suha socvetja lahko jeseni pustimo na rastlinah in bodo okras vrta tudi pozimi.


Da bodo rastline lepe, jih spomladi precej porežemo, da vzpodbudimo rast mladih poganjkov.


Hrastovolistne hortenzije so dobile ime zaradi oblike listov, ki se jeseni obarvajo oranžno rdeče do škrlatno. Barve so intenzivnejše, če je rastlina posajena na soncu. Zanimive so tako v večjih skupinah kot posamezni grmi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar