sreda, 03. julij 2019

Slastne, rdeče jagode

Jagode so tisti priljubljen sadež, ki nas razvaja že v začetku poletja. Najboljše so vsaj zame kar sveže utrgane, najbolje zgodaj zjutraj, ko so še prijetno hladne.


Ko pa se jih nabere nekoliko več, lahko iz njih pripravite marsikaj.
Pri nas smojih letos uporabili za odličen bezgov sirup z jagodami.


Sestavine za približno 3 litre sirupa:
25 bezgovih cvetov
0,5 kg jagod
2 limoni
1,5 kg sladkorja
50 g citronske kisline
2 l vode

Postopek:
Bezgova socvetja, ki smo jim odstranili debelejše peclje, razporedimo v večjo posodo, jim dodamo sladkor in citronsko kislino ter zalijemo z vrelo vodo.
Ko se mešanica nekoliko ohladi, dodamo narezane jagode. Lahko jih tudi nekoliko pomečkamo in vse dobro premešamo.
Posodo pokrijemo in postavimo v hladen prostor za 72 ur. Mešanico premešamo vsaj dvakrat na dan.
Po treh dneh precedimo skozi gosto gazo . Sirup nalijemo v vroče steklenice, dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Ko sirup ponudimo, lahko v kozarce dodamo še kak vršiček mete in cele jagode, ki so lahko tudi zamrznjene in nadomestijo ledene kocke.


Med zmagovalnimi osvežujočimi sladicami poletja pa je prav gotovo torta z mascarponejevo kremo. Uporabite lahko poljubno sadje, a tokrat so osvežilni kremi delale družbo prav jagode.

Temen biskvit:
6 jajc
150 g sladkorja
150 g moke (žlico ali dve nadomestite z gren.kim kakavom)
pol čajne žličke pecilnega praška

Krema:
500 g mascarpone sira
1 kisla smetana
150 g sladkorja v prahu
0,5 l stepene sladke smetane
2 vrečici želatine v prahu (pripravimo in uporabimo po navodilu)
sadje po okusu ( po potrebi ga narežemo)

Zmešamo mascarpone, kislo smetano in sladkor. Dodamo sadje in želatino. Na koncu na rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano.
Torto sestavimo in dobro ohladimo, ter okrasimo.


Nikakor pa ne sme manjkati odličen jagodov sladoled. Različico z meto najdete na spletni strani Dobro&Zdravo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar