petek, 21. junij 2019

Za vroče sonce in sušna mesta


Ste se kdaj spraševali, kaj poleti posaditi na zelo sončna in vroča mesta? Seveda lahko izberete marsikaj, a večina na takih mestih posajenih rastlin potem potrebuje skrbno roko, ki bo redno prinašala vodo. Lahko pa izberete tudi rastline, ki ljubijo sonce in vročino, ter odlično prenašajo sušo.
Ste vedeli, da nekatere sukolente lahko zdržijo brez vode tudi do 3 mesece?


Sukulente sadimo v dobro propustne substrate, saj so korenine občutljive na prevelike količine vode v tleh. Za sajenje uporabimo substrat, ki ne zadržuje preveč vode ali pa vrtni zemji dodamo nekaj peska in tako poskrbimo za odcednost. Pri sajenju v posode morajo te imeti dovolj lukenj da odvečna voda odteče. Najprimernejše so nižje glinene posode ali sklede.

V posodah jih zalivamo navadno takrat, ko se zemlja izsuši. V poletnih mesecih, ko rastline intenzivno rastejo. To navadno delamo tedensko, a ne bo hudega, če jih kdaj tudi pozabimo. Seveda zalivanje prilagodimo tudi vremenskim razmeram. V gredi potrebujejo manj naše skrbi.
V zimskem času jih imamo v notranjih prostorih in jih zalivamo manj. Na nekatere lahko pozabimo tudi za več mesecev.

Gnojimo jih redko, saj za svojo rast ne potrebujejo veliko hranil. Uporabimo majhen odmerek gnojila z nižjim deležem dušika in ga uporabimo na začetku rastne sezone spomladi. Največkrat bo to zadostovalo za celo leto.

Krasule, kalanhoje in echeverie

V prvi vrsti jih poznamo kot sobne rastline. Različne vrste in sorte se med seboj razlikujejo po rasti, obliki listov in barvi. Vse imajo mesnate liste. V vročih poletnih mesecih se bodo najbolje počutile na vročem soncu. Posadite lahko posamezne rastline v primerno velike lončke. Manjše bodo prava paša za oči na mizi.

Krasula ovata Sunset daje videz manjšega drevesca. Njeni listi bodo na soncu dobili rdečo obrobo, kar ji daje še dodaten čar.
Kalanhoje imajo grmičasto rast, podolgovate in pogosto dlakave liste. Zaradi dlačic so listi na pogled sivkasto beli, njihovi robovi pa različno obarvani z rjavo rdečo.

Kalanhoja Chocolate Soldier

Kalanhoja tomentosa

Echeverie so rozetasto rastoče sukolente. Listi so bolj ali manj mesnati, od zelenih, sivkastih in roza obarvanih
Sorta Blue bird ima zelo mesnate sivkasto zelene liste.
Zelo podobna, a z rdeče obarvano konico, je sorta Parva.
Pink frills se ponaša z nekoliko tajnšimi listi, ki imajo roza obarvan in nakodran rob. V nasadu bo delovala kot skrivnostenodprt cvet.
Echeveria First Lady
Echeveria Pearl of Neurenberg
Echeveria Echoc

Echeveria Elegance


Delosperma
Delospema je trajnica, ki se najbolje počuti na sončnih legah. Je nizka pokrovna rastlina, ki s svojimi živobarvnimi cvetovi naredi čudovite blazinice. Najpogosteje jio zasledimo v živih vijoličnih in rumenih barvah.
Odlično se obnese tudi na grobovih.Vse naštete rastline lahko uporabite tudi za mešane poletne nasadke, s katerimi boste polepšali teraso ali gredice. S takim nasadom lahko preko poletja olepšate tudi grobove.


Delosperma Jewel of Desert Garnet

Delosperma Jewel of Desert Opal

Rastline posadite v sklede in jim dodajte kamenčke, figure... Če ste na spletu le malo iznajdljivi, lahko najdete neštete ideje za trpežne vrtičke v posodah, ki ne bodo razočarali v vročih poletnih dneh tudi, če boste nekaj časa zdoma.

Dodajam še nekaj fotografij z idejami s spleta. Vi pa le pustite domišljiji prosto pot in ustvarite svojo mojstrovino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar