ponedeljek, 11. februar 2019

Za okras

Za jablane in češnje v večini velja, da jih sadimo zaradi plodov. Na voljo pa so tudi take, ki so cenjene kot okrasne rastline.

Okrasne češnje

Cvetoča češnjeva drevesa so zelo cenjena in občudovana na Japonskem in jih zato imenujemo tudi japonske češnje. Največkrat so to drevesa ali večji grmi. Po rasti so nekoliko nižje, a širše od tistih, ki jih vzgajamo za plodove. Sadimo jih kot posamezne soliterne rastline ali kot drevorede. Spomladi se odenejo v čudovite cvetove od bele do intenzivno roza barve in dajo poseben pečat vrtu ali parku. So nezahtevne rastline, ki jih sadimo v dobro prehranjena in odcedna vrtna tla.

Okrasna češnja Kanzan
Prunus serrulata Kanzan
je od 7 - 10 metrov visoko drevo s precej pokončnimi vejami, ki se kasneje rahlo povesijo. Raste precej hitro. V začetku maja zacveti z velikimi, dvojnimi rožnatimi do škrlatnimi cvetovi. Listi so sprva bronasto obarvani. Poleti so svetleče zeleni, jeseni se odenejo v rumeno do oranžno barvo. Okrasno vrednost ima tudi rdeče rjavo lubje.
Okrasna češnja Royal Burgundy
Prunus serrulata Royal Burgundy
V višino zraste do 7 metrov in ima temno vijolične do purpurne liste, ki jeseni preidejo v vijolično rdeče do bronasto oranžne. Konec aprila in v začetku maja se odpro purpurno rožnati dvojni cvetovi.


Stebričasta okrasna češnja Amanogawa
Prunus serrulata Amanogawa
Ta okrasna češnja ima tipično stebričasto rast in je tako primerna tudi za manjše vrtove. Cvetovi so svetlo roza. Listi spreminjajo barvo skozi vse leto: spomladi so rjavo rumeni, poleti temno zeleni, jeseni pa navadno rumeno oranžni.Vzhodna peščena češnja
Prunus pumila var. depressa
ne spada med zgoraj predstavljene okrasne češnje. Po rasti je nizek, plazeč grm, ki se spomladi odene v množico enostavnih, malih belih cvetov. Sadimo jo v skalnjake, grede in tudi posode. Ker so veje plazeče, padejo preko robov posod ali gred, kar ima še poseben učinek. V juniju dozorijo temno rdeči užitni plodovi, ki so podobni češnjam.
Okrasne jablane

Okrasne jablane spadajo med zanimiva okrasna drevesa na naših vrtovih. Sadimo jih na sončne do pol senčne lege, na dobro odcedna tla. S primerno vzgojo jih vzdržujemo kot manjša oz. srednje velika drevesa. Spomladi zacvetijo z belimi do temno rožnatimi cvetovi, jeseni razvijejo drobne užitne plodove, ki se na dreveseu ohranijo v zimske mesece. Poleg okrasne vrednosti, so tudi dobri opraševalci jablan.

Okrasna jablana Golden Hornet
Malus Golden Hornet
Zelo kompaktno drevo, ki doseže višino do 5 metrov. Dišeči, beli cvetovi z nežno roza pridihom, se odprejo v maju. Jeseni se razvijejo rumeni mali plodovi, ki se zelo dolgo obdržijo na drevesu.
Okrasna jablana Liset
Malus Liset
Listi pri tej sorti so temno zeleno škrlatni. Iz škrlatnih popkov se konec aprila in v maju razvijejo temni, rožnato rdeči cvetovi. Jeseni je drevo obloženo s temno rdečimi drobnimi plodovi, ki se obdržijo na njih do zgodnje zime.Ni komentarjev:

Objavite komentar