petek, 25. januar 2019

Nakup in sajenje sadnega drevja


Najboljše je sadje, ki je pridelano doma, saj ga lahko oberemo, ko je zrelo in polno okusa. Izbira sadnih sadik je na trgu vedno večja in tako se znajdemo pred dilemo, kaj kupiti, da izpolnimo svoja pričakovanja. 

Pred nakupom sadik sadnega drevja si najprej izdelamo načrt zasaditve in izberemo primerno mesto. Večina sadnih vrst za dobro rast potrebuje sončno lego in odcedna, dobro prehranjena tla. Pri občutljivejših sadnih vrstah (marelice, breskve...) izberemo zavetnejše lege.

Glede na prostor, ki ga imamo na voljo in želje, kaj bi želeli posaditi, izberemo tudi tip sadnega drevja. Zavedati se moramo, da za klasično rastoča drevesa potrebujemo razmeroma veliko prostora. Če tega nimamo na pretek, se lahko odločimo za stebričasto sadno drevje, katerega ponudba je vedno večja.

Pri samem nakupu moramo biti pozorni, da so sadike zdrave in imajo dobro razvit koreninski sistem. Na trgu lahko izbiramo med sadikami z golo korenino in sadikami v loncih.

Sadike z golo korenino so cenovno ugodnejše, a smo s sajenjem omejeni na relativno kratko časovno obdobje, ko so rastline v mirovanju. Sadimo jih namreč le od pozne jeseni do zgodnje pomladi.

Razvejana sadika z golo korenino

Sadike v loncih lahko sadimo skozi vse leto. Le zalivanju v vročih dneh namenimo več skrbi.
Pri sajenju bodite pozorni, da rastlinosadite največ kak centimeter globje, kot je posajena v loncu.

Sadika stebričaste jablane v loncu
Priprava tal

Preden se lotimo sajenja dreves, pripravimo sadilno jamo. Če je le mogoče, to storimo kak mesec prej, da se jama prezrači.
Velikost jame prilagodimo koreninskemu sistemu sadike. Izkopljemo nekje 60 cm široko in globoko jamo. Zgornjo plast, ki se najhaja tik pod travno rušo imenujemo živica, spodnjo mrtvica. Tej plasti primešamo kompost, ali hlevski gnoj. Uporabimo lahko tudi mineralna gnojila kot ja Vita Cote za grmovnice.
Če imate težavo z voluharjem, pri sajenju uporabite žično košaro.

Zaščitna košasa proti voluharju
Sveže posajeno sadiko učvrstimo z opornim kolom, ki ga ob njej pustimo približno 2 leti. Kol namestimo na južno stran sadike, ki jo nanj pritrdimo tako, da je odmaknjena približno 10 cm. Pozorni pa bodite pri sadikah na šibkih podlagah – te potrebujejo oporo vse življenjsko obdobje.
Pri sajenju ne pozabite, da mora biti cepljeno mesto dovolj visoko nad tlemi (10 - 15 cm)

Pravilno posajena sadna sadika; vir: Sadni vrt, več avtorjev, Kmečki glas, 1995

Sajenje v lonce

V zadnjih letih se vse več sadnih sadik sadi tudi v lonce. Za ta namen kupimo sadike pritlikavih ali stebričastih sort. Pazimo, da izberemo dovolj prostornega, saj bomo tako rastlini omogčili dobro rast in razvoj plodov. Pri tem ne smemo pozabiti na redno dognojevanje (spomladi uporabimo Vita Cote za grmovnice, kasneje dognojujeno s Flory Vita za plod) in zalivanje. Rastline v loncih potrebujejo nekoliko več naše pozornosti.

Cvetoča sadika mini breskve v loncu

Ni komentarjev:

Objavite komentar