Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

torek, 24. julij 2018

Jajčevci in bučke

Letošnje poletje z obilo vlage je idealno za rast bučk in jajčevcev. In kam z vsem pridelkom?


Oboje lahko vložite tudi v olje. Recepta sta preprosta.

Potrebujete:
mlade bučke ali jajčevce (sama sem uporabila bučke sebring in jajčevce clara, lahko pa uprabite tudi druge)
olivno olje
bel vinski kis ali alkoholni kis
sol
bel poper v zrnu
za bučke drobnjak in peteršilj
za jajčevce česen in timijan

Plodove operemo in očistimo. Narežemo na 0,5 cm debele kolobarje, nasolimo in pustimo stati bučke za približno uro, jajčevce za dve, lahko tudi čez noč.
Medtem zavremo kis in vodo v razmerju 1:3.

Bučke
stresemo v krop in kuhamo 2 minuti. Bučke odcedimo in posušimo na kuhinjskih krpah.


Peteršilj osmukamo in grobo zrežemo, drobnjak narežemo na večje koščke.
Pečico segrejemo na 125° C in vanjo damo pekač, v katerega smo nalili približno 2 cm mlačne vode.
Bučke naložimo v kozarčke. Vmes damo peteršilj, drobnjak in poper. Zalijemo z oljem, vendar največ 1 cm pod rob kozarčka. Kozarčke dobro zapremo, položimo v pekač in pokeijemo z nekaj plastmi mokrega papira. V pečici pustimo 80 minut. Vzamemo jih iz pečice in zavijemo v odejo, ter pustimo počasi ohladiti.


Jajčevci
Kolobarje speremo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo ter posušimo s papirnatimi brisačkami. V vodo in kis dodamo poprova zrna, 1 dcl olja. Kolobarje jajčevcev blanširamo toliko časa, da posteklenijo. S penovko jih poberemo iz tekočine in polagamo na papirnate brisačke (ali kuhinjske krpe), da se temeljito odcedijo. Blanširamo manjšo količino jajčevcev na enkrat in ponavljamo postopek, dokler ne porabimo vseh.
Česen drobno nasekljemo, vejice timijana po potrebi operemo in dobro osušimo. V veliki skeldi zmešamo približno 0,5 l olja (za kg jajčevcev), česen in timijan. Dodamo odcejene jajčevce in dobro premešamo. Najbolje z rokami. Kolobarje nato naložimo v kozarce in prelijemo za mešanico olja, česna in timijana. Kozarce dobro zapremo in spravimo v temen in hladen prostor.


Nasveti:
  • Vedno poskusimo iz kozarcev spraviti čimveč zračnih mehurčkov, ki se naredijo med shrankom, saj lahko le tako zagotovite obstojnost.
  • Poskusite tudi z drugimi dišavnicami, ki jih radi uporabite z bučkami ali jajčevci.
  • Oboje lahko uporabimo kot hladno predjed s popečenim kruhom, sirom. Uporabimo jih za solate, priloge in sestavine omak.
  • Olje porabimo za obogatitev solat ali drugih jedi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar