petek, 11. maj 2018

Sladka osvežitev za poletne dni

V vročih poletnih mesecih so melone in lubenice prava osvežitev.


Lahko si privoščite rezino ohlajenega sadja ali iz njih pripravite napitke ali sladice. Pisano sladko kislo solato je iz rdečih lubenic pripravila  Anka Alt.


Zakaj si jih ne bi pridelali kar na domačem vrtu ali celo terasi?Lubenice in melone so toplotno zahtevne rastline, ki jih sadimo jo na tople in sončne lege, vendar šele, ko mine nevarnost pozeb. V našem podnebju nekje v maju.

Tla naj bodo globoka in dobro pognojena. Sadimo 4 do 5 rastlin na 10 m², ki jih po potrebi okopavamo. Zalivamo redno predvsem v času formiranja plodov. Pomanjkljiva oskrba z vodo vpliva na nepravilen razvoj plodov. Skozi rastno sezono je priporočljivo dognojevanje sprva z gnojili za rast -flory vita hobby za zeleno rast, kasneje z gnojili za plodovke - flory vita hobby za plod. Tla lahko okoli rastlin zastiramo ali jih sadimo na folijo.

V konceptu Dobro&Zdravo letos najdete naslednje odlične sorte.

Lubenica Crimson sweet
Je srednje pozna sorta, ki dozori v približno 2 mesecih. Plodovi so ovalno okrogli in težki do 5 kg. So svetlo zeleni s temno zelenimi progami. Rdeče meso je sladko in zelo osvežilno.


Lubenica Sweet Gold
je lubenica z rumenim mesom, ki vas bo navdušila s čvrstim in zelo okusnim mesom. Sweet gold je zgodnja sorta, ki vas bo nagradila z obilnim pridelkom. Plodovi so jajčaste oblike, težki približno 2,5 kg in se dobro skladiščijo. Lupina je srednje debela, z značilnimi temno zelenimi progami.


Melona Pamir
Plodovi so okroglo ovalne oblike in težki od dobrega kilograma. Oranžno meso je sočno, dišeče in zelo okusno. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov.


Sadike vseh lahko dobite  v Vrtko vrtnih centrih v Ljubljani, na Kalcah in v Mariboru ter v spletni trgovini Floraexpress.si in pri nekaterih slovenskih vrtnarjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar