četrtek, 03. maj 2018

Letošnji novosti med dišavnicami

Tudi med dišavnicami smo za vas letos pripravili dve novosti: nekoliko drugačno baziliko in grški gorski čaj. Primerni sta za vse, ki si želite preizkusiti kaj novega in nevsakdanjega.

Sveta bazilika - Ocimum sanctum 'Tulsi' zraste v do 50 cm visok razvejan grmiček z zelenimi listi in vijoličnimi socvetji. Tako kot vse bazilike, tudi ta za uspešno rast potrebuje veliko toplote in sonca.


Sveta bazilika ali Tulsi izvira iz tropskih predelov Azije. V Indiji je rastlina sveta in se veliko uporablja v ajurvedski medicini ('eliksir življenja') in pri verskih obredih. Uporabljamo jo lahko tudi v prehrani kot dišavnico, za čaj ali iz nje pridobimo eterično olje. Ima nekoliko močnejši in rahlo pikanten okus.

Čaj iz listov pomirja in sprošča, zbistri misli ter zmanjšuje negativne vplive stresa ter spodbuja vitalnost telesa. Blagodejno deluje pri prehladu, gripi, astmi in povišani telesni temperaturi. Znižuje nivo krvnega sladkorja ter holesterola in krepi imunski sistem.

Eterično olje uporabljamo pri različnih kožnih obolenjih, saj deluje antibakterijsko. Z njim lahko odišavljamo prostore.


Grški gorski čaj - Syreditis Syraca je dišavnica, ki izvira iz višjih predelov grškega otoka Kreta. 


Prebivalci so ga že davno uporabljali za pripravo čaja, ki blagodejno in preventivno pomaga pri različnih prehladih, gripah, dihalnih in prebavnih težavah.  Raziskave so potrdile, da vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo pri preprečevanju nastanka raka in osteoporoze.

Za pripravo čaja se uporablja posušene liste in cvetove, ki jih nabiramo julija. Rastlina je takrat v polnem razcvetu in lep je pogled na rumene cvetove in sivkasto dlakave liste.

Obe rastlini lahko dobite v naših vrtnih centrih v Ljubljani, Mariboru in na Kalcah pri Logatcu, v spletni trgovini FloraExpress in pri nekaterih slovenskih vrtnarjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar