torek, 10. april 2018

Buče in bučke

Na domačih vrtovi so se vsaj do nedavnega pojavljale predvsem poletne bučke ali cukini. Vedno bolj pa so priljubljene tudi zimske buče.

Letošnja novost v konceptu Dobro&Zdravo je buča Shogun Sweet. Je Kabocha tip buče, ki jo imenujejo tudi japonska buča. Zimska buča z nežno oranžnim mesom, ki je sočno in se topi v ustih. Pečena ali kuhana, je prijetno sladkasta z okusom po kostanju.
Rastlina na začetku dela kratke poganjke, na katerih se pojavijo temnozeleni rahlo sploščeni plodovi, ki so težki okoli 2 kg.


Buča Uchiki kuri je zedaj že stalnica. Plodovi hokaido tipa buče so hruškaste oblike, oranžne barve in težki 1-2kg. Meso je prav tako oranžno rdečkaste barve, dobrega okusa in vsebuje  veliko karotenain vitaminov.

Iz nje lahko pripravljamo ogromno različnih jedi. Rastlina raste bujno , zato potrebuje veliko prostora.


Med poletnimi bučkami boste lahko izbirali med cukini in patišon bučkami.

Kimber je zgodnja sorta temno zelene bučke. Je neobčutljiva na neugodne vremenske razmere, zelo rodna in ima izredno izenačene plodove dolge do 25 cm. Obiramo jih od junija do oktobra.
Primerna je za pečenje, polnjenje, cvrenje, juhe, omake...


Sebring je zgodnja sorta, ki je zelo odporna na različne bolezni. Zlato rumeni plodovi so dolgi približno 20 cm. Meso je odličnega okusa.
Lahko jih pečemo, polnimo, vlagamo...


Patišon bučka Sunburst je kompaktne rasti in zelo rodna.
Plodovi so nenavadne oblike. V premeru merijo 15 do 20 cm in so težki od 1 do 1,5 kg. So odličnega okusa in primerni za kuhanje in vlaganje. Predvsem za slednje pobiramo z
elo male plodove, da jih ni potrebno rezati. S tem vzpodbujamo večjo rodnost rastline.


Sadike bodo na voljo v vrtnih centrih Vrtko v Ljubljani, Mariboru in na Kalcah pri Logatcu, spletni trgovini floraexpress.si in še na nekaterih prodajnih mestih po Sloveniji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar