sreda, 07. marec 2018

Sladke, rdeče in zapeljive

Jagoda je spada med zelo priljubljeno sadje. Bleščeči rdeči plodovi kar sami vabijo, da ugriznemo vanje. Najslajše so seveda sproti z rastlin. Tudi če nimamo vrta, jih lahko vzgojimo kar sami. Posadimo jih v lonce in korita. Tako so okras balkona ali okenske police, poleg tega pa pri roki za sproten prigrizek.

Jagode so sicer trajne rastline, a se z leti izrodijo. Tako stare rastline z novimi v intenzivni pridelavi menjamo vsaj vsako drugo leto, na domačem vrtu jih pustimo nekako do treh let.

Jagode uspevajo tudi na višjih nadmorskih višinah. Izberemo sončno lego. Najbolje je, da jih sadimo za solatnicami, korenovkami ali stročnicami. Lahko jih sadimo v kombinaciji s česnom, ki pozitivno vpliva na njihovo zdravstveno stanje.

Sadike, ki so posajene v lončkih so običajno močno razraščene in jih lahko presajamo kadarkoli. Saditi jih je potrebno na primerno globino, saj ta bistveno vpliva na rast in rodnost rastlin. Najbolje je, da je koreninski vrat do sredine v zemlji.

Po obiranju rastline porežemo, če so preveč bujne ali so listi okuženi z boleznimi kot je listna pegavost. Če pa je rast uravnotežena, jih pustimo in počistimo spomladi. V tem primeru lahko tudi živice odstranimo šele spomladi.

V sušnem obdobju jih je potrebno zalivati. Ob tem jih predvsem v posodah tudi dognojujemo. Uporabite lahko vodotopno gnojilo Flory vita hobby za plod.


V letošnji pomladi vas bomo poleg preverjenih in uveljavljenih sort razveselili še s sadikami odličnih novejših sort.

Mesečna jagoda Cupido je ena izmed najslajših in najokusnejših sort na tržišču. Plodovi so čvrsti, srednje veliki in srčaste oblike. Na rastlini so plodovi dobro vidni, kar omogoča enostavno obiranje. Vzgajamo jih lahko v posodah ali v vrtu. Rastlina tvori srednje veliko živic in ima bele cvetove.


Jagoda Hummi Neue Meize Hz vas bodo razvajale s pravim okusom jagode!  Je enkrat rodna sorta, ki obilno rodi in zori v sredini junija. Plodovi so srednje veliki, temno rdeči in zelo sladki ter izredno aromatični. Odlični so sveži in primerni tudi za predelavo.


Jagode Hummi Rimona Hz
Mesečna jagoda, primerna tudi za korita!
Sorta tvori malo kratkih živic in oblikuje privlačen jagodni grmiček. Rimona cveti od junija do avgusta. Plodove pobiramo od junija pa vse do prve zmrzali. So veliki, temno rdeči, sladki in zelo aromatični.Ni komentarjev:

Objavite komentar