sreda, 21. marec 2018

Posebneži med paradižniki


Paradižniki so pri nas zelo priljubljeni in ni vrtičkarja, ki ne poskusi z njihovo vzgojo. Na voljo je vedno več sort, ki se razlikujejo v rasti, velikosti in barvi plodov.


Predstavljamo vam nekaj posebnežev, ki si prav zagotovo zaslužijo prostor na vrtu ali v loncu.

Tomatoberry je češnjev paradižnik z izjemno zanimivo oblikovanimi in okusnimi plodovi.

Rdeči plodovi so srčaste oblike in spominjajo na jagode. Lupina je nežna, a so plodovi kljub temu odporni na pokanje. Okus je izjemno sladek. Skoraj kot prava jagoda! Plodovi rastejo v grozdih in so težki 10-15 gramov. Priporočamo takojšno porabo.


Vzgajate ga lahko na vrtu, v pokritem prostoru ali večjem loncu na terasi. V višino zraste približno 2 metra in dobro obrodi.

Zaradi svoje oblike in okusa so odlična dekoracija jedem ali  prigrizek v poletnih dneh. Otroci se mu bodo  težko uprli.

Paradižnik Megabyte je mini paradižnik pokončne in kompaktne rasti,ki doseže višino med 25 in 30 cm. Primeren je za vzgojo v loncih premera vsaj 14 cm. Rastlina bo krasen okras na terasi, saj bogato rodi vso sezono.
Plodovi so glede na velikost rastline zelo veliki in mesnati.Paradižnik Tumbling tom red
Ta sorta zgodnjega češnjevega paradižnika je zaradi svoje povešajoče rasti primerna za gojenje v obešankah ali večjih loncih.


Zraste približno 30 cm in nima stranskih poganjkov, tako je vzgoja enostavna. Rastlina obrodi mnogo sladkih, sočnih plodov odličnega okusa.

Paradižnik Tomaccio ali sladke rozine
Sorta je primerna za sajenje v posode ali direktno na vrt. V višino doseže do 2,5 m. Za boljšo rodnost priporočamo odstranjevanje stranskih poganjkov.
Temno rdeči plodovi dozorijo zgodaj in težki približno 15 g. Na posamezni rastlini lahko v sezoni dozori od 5 do 8 kg plodov.


Okus je intenzivno sladek, ki se s sušenjem ne izgubi. Ljubitelji paradižnika ga uporabljajo kot sladek prigrizek ali kot gurmansko sestavino za omake, solate in ostale jedi.
Visoka vsebnost sladkorjev se s sušenjem še poveča. Najboljši so sušeni na zraku. Odtrgamo cel groz plodov in jih obesimo na sončno mesto. Lahko jih sušimo tudi v ventilacijski pečici na 80°C približno 2,5 do 3 ure. Posušene plodove shranjujemo v stekleni posodi ali vrečki pri sobni temperaturi. Lahko jih vložimo tudi v oljčno olje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar