torek, 06. februar 2018

Stebričaste novosti in posebnosti

Stebričasto sadno drevje je vedno bolj priljubljeno. Zaradi kompaktne rasti je primerno za manjše vrtove in večje posode.


Pri sajenju je dobro paziti, da drevje sadimo na lege z dovolj sonca, saj bomo le tako dobili okusne in zdrave plodove.

Stebričasta drevesa je potrebno manj obrezovati.
Za jablane je značilna osrednja os iz katere izrašča kratek rodni les in zato potrebuje od vseh sadnih vrst najmanj obrezovanja.


     

Za ostale sadne vrste je značilno, da poganjki lahko izraščajo zelo pokončno. Če so pregosti, jih nekaj izrežemo. Predolge lahko tudi prikrajšamo.


Stebričasto sadno drevje je primerno tudi za žive meje in večje posode. Kadar drevesa sadimo v posode, moramo skrbeti za redno zalivanje in dognojevanje.

Izbor vrst in sort je vsako leto večji. V letošnji pomladi boste lahko izbirali tudi med nekaterimi novostmi in posebnostmi.

Stebričasti ringlo Miracose
Veliki oranžno rumeni plodovi z vijola obarvanjem na osončeni strani zorijo od avgusta dalje. Meso je čvrsto in odličnega okusa z mareličnim priokusom.


Stebričasta nektarina Fantasia
Samooplodna sorta, ki zori konec julija in v začetku avgusta. Meso je svetlo rumeno, čvrsto, sočno, sladko in odličnega okusa.


Stebričasta marelica Golden sun
Ozka rast, obilne letine in zdrava rast! Zelo sladka sorta marelice z intenzivnim okusom. Plodovi so primerni za svežo porabo ali pa za marmelade in sladice. Sorta je samooplodna!


Omenimo naj še nekaj posebnosti, ki so lahko prava popestritev.

Stebričasta jablana Redini Cuckoo je jabolko z rdečim mesom
Redini Cuckoo je prva stebričasta jablana s temno roza cvetovi in plodovi z rdečim mesom. Sorta je tolerantna na škrlup. Plodovi so srednje veliki, okrogli in rahlo sploščeni. Vsaj 80% kožice je temno rdeče. Meso je roza rdeče in zelo okusno. Meso je čvrsto in hrustljavo. Plodovi dozorijo sredi septembra in so za uživanje primerni v začetku oktobra.


Stebričasta mirabela Ruby Ruby
je rdeča mirabela z velikimi plodovi. Je samooplodna. Meso je temno rdeče, sočno in sladko z rahlo breskovo aromo. Plodove lahko uživamo sveže ali jih predelamo v odlične marmelade. Obrezovanje skoraj ni potrebno. Sorta je precej odporna na bolezni.


Slike s svetovnega spleta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar