sreda, 14. februar 2018

Leska in lešniki

Lešniki so plodovi leske. Bogati so s hranilnimi snovmi in vsestransko uporabni. Navadno uporabljamo suha ali pražena jederca. Lahko jih uživamo sama ali kot sestavino raznih jedi (lešnikovi namazi, nadevi za peciva, dodatki čokoladam,...)Leska je po vsem svetu razširjena stara sadna vrsta. V naravi leskove grme najdemo ob robu gozda. Primerni so tudi za vzgojo na vrtu, vendar se moramo zavedati, da dosežejo 4 do 6 metrov v višino.


Leska je rastlina sonca. Sadimo jo lahko tudi na strmejše vinogradniške lege. Ima plitve korenine in uspeva tudi v plitvih a dovolj vlažnih tleh. Na pomanjkanje vlage je občutljiva predvsem prava leta po sajneju in v obdobju intenzivne rasti v maju in juniju. V zelo sušnem obdobju lahko pride tudi do odpadanja plodov.

Leska cveti v drugi polovici februarja do sredine marca. Cvetovi so enodomni, vendar na isti rastlini. Oprašuje jo veter v času cvetenja moških cvetov, ki jih imenujemo mačice. Nadaljni razvoj ploda poteka pozneje pomladi, ko so povprečne dnevne temperature vsaj 9°C.

Moški cvetovi ali mačice

Ženski cvetovi

Leska zarodi v tretjem ali četrtem letu starosti na daljših enoletnih poganjkih.
Običajno jo gojimo kot grm s šest do osem lepo razporejenimi vejami. Vsako leto pri rezi pustimo tudi nekaj novih poganjkov, ki bodo v naslednjih letih zamenjali debelejše izrojene veje. Odvečne poganjke, ki izraščajo iz tal vsako leto sproti odstranjujemo, da grm ne postane pregost.
Leskov grm po rezi


Lesko lahko vzgojite tudi kot drevo na do 50 cm visokem deblu. Rez je podobna, le da pustimo samo tri do štiri poganjke. Prav tako vsako leto porežemo vse koreninske poganjke.


Jederca so kalorična, saj vsebujejo precej maščob. Poleg tega pa so bogata tudi z vitamini (E, B1, B2) in minerali (kalijem, kalcijem, fosforjem in železom).
Lešnikovo olje pomirja in pomlajuje kožo.


Leska Hallesche Riesen daje obilen pridelek, ki ga pobiramo v septembru in oktobru. Zelo veliki plodovi so široki in nekoliko koničasti. Jederca so zelo okusna in sladka.


Leska Rote Zellernuss ima rdeče liste, ki se poleti spremenijo v rdeče zelene do temno zelene. Rdeče, okrogle do 2 cm debele plodove pobiramo v septembru in oktobru.

Lastnosti in vzgoja leske so povzete po knjigi Založbe Kmečki Glas, Sadno drevje v vrtu večih avtorjev.
Slike: svetovni splet

Ni komentarjev:

Objavite komentar