torek, 30. januar 2018

Nevsakdanje maline

Le kdo ne pozna slastnih malin?
Malina je trajnica, pri kateri se po zorenju plodov poganjki posušijo in odmrejo. Iz podzemnega dela, ki ga imenujemo rizom pa vsako leto odženejo novi poganjki.Najslajše so seveda tiste z domačega vrta.
sajenju malin smo že pisali in si lahko preberete na povezavi...

Izbor sort je raznolik. Poleg tradicionalno rdečih, lahko posadimo tudi rumene, črne, vijolične...

Posebnost med njimi je malina Groovy® z zlatorumenimi listi. Ti še povdarijo velike rdeče plodove. So izjemno sladki in okusni. Razvijejo se na enoletnem lesu.
Sorta se zelo dobro obnese kot samostojna rastlina, posajena v loncu, za sadne meje.
Malina Glen Coe je malina brez trnov za vijoličnimi plodovi, ki zorijo od konca junija do konca avguste. 
Vijolične, zelo okusne, sladke plodove obiramo od konca junija do konca avgusta. Uporabljamo jih lahko kot sveže, jih zamrznemo ali pa iz njih naredimo sokove ali marmelade.Rumeni plodovi maline All Gold zorijo od avgusta do prve slane. So veliki, sladki in izjemnega okusa. Sorta je zelo rodna. Black Jewel je črna malina, ki rodi na 2 letnem lesu. Zori sredi junija do srede julija v relativno kratkem časovnem obdobju. Plodovi so značilno belkasto obrobljeni, viseči, srednje veliki, okroglaste oblike z zelo prefinjenim, rahlo odišavljenim okusom. Rastlina je pokončno rastoča in zdrava, manj dovzetna za bolezni. Poganjki so trnati in daljši kot pri klasičnih malinah in zato obvezno potrebujejo oporo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar