torek, 17. oktober 2017

Sajenje česna

Česen je nepogrešljiv v kuhinji, kjer ga dodajamo najrazličnejšim jedem.

Poleg tega je cenjen tudi zaradi svojih učinkov na naše zdravje in počutje. Med drugim uravnava sladkor v krvi, normalizira krvni tlak, krepi imunski sistem in je naraven antibiotik.
Pri uživanju predvsem svežega se pojavi zadah, ki pa ga lahko nevtraliziramo z žvečenjem vejice peteršilja ali zrn kave.

Česen sadimo na sončne gredice z odcedno zemljo, ki je bogata z organsko snovjo. Gredic, kamor bomo sadili česen, ne gnojimo s hlevskim gnojem. Zmerni smo tudi pri uporabi drugih gnojil.
Česen zahteva širok kolobar. Na vrtu naj ga na isto mesto ne bi sadili vsaj 4 do 5 let. Na isto mesto ne sadimo niti sorodnikov česna (čebula, por, šalotka). Najbolje uspeva, če ga sadimo za korenčkom, kumarami, jagodami ali paradižnikom.


Česen sadimo jeseni in spomladi.
Jesenskega navadno v oktobru. Če vremenske razmere dopučajo, lahko tudi še v novembru, na Primorskem v lepih jesenih lahko tudi še v decembru.
Spomladanskega ali jarega navadno sadimo med februarjem in marcem.  Lahko pa ga sadimo tudi konec oktobra ali začetku novembra, na Primorskem v decembru in januarju.
Sajenje prilagajamo vremenskim razmeram.

Glavice česna zdrobimo na posamezne stroke, vendar najbolje tik pred sajenjem oz. dan ali dva prej.


Sadimo jih 10 do 15 cm narazen v vrstah, ki so med seboj razmaknjene 25 do 30 cm.


Na težjih tleh, kjer pričakujemo zastajanje vode, ga je priporočljivo saditi na greben, saj tako voda hitreje odteče.
Na suhih, peščenih tleh, ga je v sušnih letih nujno zalivati. Če ni napovedanega dežja, ga prvič zalijemo takoj po sajenju. Zalivati prenehamo vsaj 15 dni pred pobiranjem.

Česen med sezono redno plevemo, saj zaradi plitvega koreninskega sistema težko konkurira plevelom za hranilne snovi v tleh.

Česen pobiramo v juliju in za njim lahko gredice zapolnimo še z repo, črno redkvijo, kolerabico, solato ali endivijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar