ponedeljek, 30. oktober 2017

Kutina

Kutina je starodavno sadno drevo, ki najverjetneje izhaja iz Kavkaza.

V današnjem času je precej redko drevo, a po krivici zapostavljeno.
Spomladi, ko se drevo odene v velike bele do rožnate cvetove, ki so po obliki podobni jablanovim, je okras vrta, ki ga ne moremo prezreti.



Poleti je drevo manj opazno. Ko pa začno zoreti plodovi, nikakor ne moremo prezreti rumenih plodov, ki jih obiramo pozno jeseni.


Plodovi so prijetno dišeči, trpkega okusa in porasli z dlačicami ter primerni za predelavo. Vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in mineralov kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo, mangan, klor in železo. Poleg tega še vlaknine in ogljikove hidrate. Pomembni so pri ohranjanju zdravja, zlasti v času prehladov. Blaži težave z dihanjem, pomirja kašelj ter blaži simptome bronhitisa. Tanin kot pektin se nahajata tudi v plodu. Kutine tako spodbujajo delovanje črevesja in blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem.


Uporabimo jih za marmelade, kompote, pite, kutinov sir. Za marmelade plodov ne lupimo, saj olupki vsebujejo največ pektina.


Trda peščišča lahko zavita v gazi kuhamo skupaj s sadnim mesom za marmelade ali pa jih posušimo in uporabimo v čajnih mešanicah.

Včasih je velljalo, da so plod ali dva dali v omaro s perilom, ki je potem prijetno dišalo. Plodovi, ki smo jih postavili na mizo ali pult, bodo prijetno odišavili prostor.






Ni komentarjev:

Objavite komentar