sreda, 06. september 2017

September na vrtu

V tem času smo zaposleni predvsem s pobiranjem pridelkov. Sproti pobiramo plodovke (paradižnike, paprike, kumare, bučke in buče, jajčevce, feferone...), fižol, kolerabo, zelje, ohrovt, zgodni radič in endivjo, zelišča... Zimske buče nekaj dni pustimo na soncu, da lupina otrdi in bodo tako dlje zdržale. Viške shranjujemo v kozarce, zamrzujemo, sušimo.


Zdaj je pravi čas, da v lonce ali zaboje prestavite peteršilj, drobnjak in podobno, da boste imeli sveža zelišča tudi čez zimo.Kompostni kup se je verjetno kar precej povečal in je zdaj pravi čas, da ga premečemo. Za izboljšanje kvalitete lahko dodamo nekoliko gnoja.


September je primeren tudi za mnoge setve in presajanja. Zemlje v jeseni ne gnojimo in ne lopatamo. Le zrahljamo vrhnjo plast. Najbolje je, da sejemo v vrste, da lažje obdelamo tla spomladi, ko se zemlja nekoliko osuši in je posevke potrebno okopati. Zemlja se čez zimo namreč precej zbije in tako otežuje rast rastlin.


Še vedno je čas, da posejete motovilec. Špinačo, ki jo posejemo do sredine septembra, bomo ob lepi jeseni lahko rezali še letos. Rukolo lahko sejemo vse dokler so temperature nam 5°C. Mesečne redkvice so primerne za pobiranje približno mesec po setvi.
Zimsko solato sejemo v več terminih, da ne glede na vremenske razmere v jeseni vzgojimo rastline, ki bodo optimalno prezimile. Ob mili zimi bo ravno pravi čas, če solato posejemo šele sredi oktobra. Kadar pa zima pohiti, bodo prave tiste, ki so bile sejane v septembru.


Sejemo ali sadimo lahko tudi blitvo. Če je jesen lepa in dolga, jo pobiramo še pozno v jesen in spomladi približno do sredine marca. Preko zime jo je priporočljivo pokriti s kopreno.


V tem času presajamo tudi radič in endivjo.


Poskrbimo, da gredice niso prazne. V ta namen lahko posejemo facelijo, križnice ali druge rastline, ki so primerne za zeleno gnojenje.


Na okrasnem vrtu odstranjujemo odmrle polomljene dele rastlin. Suhi cvetovi trajnic naj ostanejo, saj naredijo lepo zimsko kuliso.September je primeren tudi za sajenje novih rastlin v okrasni vrt. Če še nismo, do sredine meseca še zadnjič obrežemo živo mejo. Konec meseca pa lahko posadimo že prve čebulice.


S trate odstranimo odpadlo listje, plevele in mah. Pognojimo z gnojili z manj dušika, da se korenine primerno razvijejo. Na mestih, kjer je preveč razdredčena, jo tudi dosejemo.
Čas je primeren tudi za novo setev, saj se bo trava dovolj ukoreninila do zime.


Jesen je radodarna tudi v sadnem vrtu. Sadje obiramo sproti, kot dozoreva. Sproti pobiramo orehe in lešnike, da nas ne prehitijo veverice.


 Slabe odpadle plodove odstranjujemo, da preprečimo širjenje bolezni.


Porežemo bolne in odmrle veje sadnega drevja, in jagodičja.

Dnevi so že hladnejši in zato primernejši za sajenje sadnega drevja in jagodičja.Ni komentarjev:

Objavite komentar