petek, 29. september 2017

Sadje z balkona ali terase

Nimate svojega vrta, a bi vseeno radi doma pridelali vsaj nekaj sadja?  Posadite mini drevesa in jagodičje v velike  lonce na terasi ali balkonu in uživajte v sočnih sadežih.

Izbira na trgu je dovolj pestra, da zadovolji vse okuse.

Nektarina Nectarella ima izredno aromatične, srednje velike plodove. Zacveti z roza - rdečimi cvetovi v mesecu marcu - aprilu, plodove pa lahko obiramo od konca julija pa do sredine avgusta. Rdečkasto rumeni plodovi so izredno sočni in aromatični, sorto odlikuje tudi obilna rodnost. Sorta je samooplodna!
Orange beauty je samooplodna marelica. Med marcem in aprilom zacvetijo roza cvetovi. Plodovi so srednje veliki, sočni in sladki. Kožica je rumena z roza poprhom.Luisa je hruška z zelo kompaktno rastjo. Je samooplodna, plodovi dozorijo v septembru. So srednje veliki z zeleno kožico. Meso je sladko in zelo okusno.


Višnja Griotella je pritlikavo drevo, ki je izredno lepo v času cvetenja z belimi cvetovi, ki se odpirajo od marca do aprila. Je samooplodna. Plodovi zorijo od sredine julija dalje. Daje obilen pridelek. Plodovi so okusni, čvrsti, rdeči, sočni, rahlo kiselkasti.Breskev Crimson bonfire je zelo dekorativno, sadno drevo, z dišečimi, dvojnimi, temno roza cvetovi. Prav tako je zelo dekorativno temno rdeče listje. Sorta je primerna za sajenje v lonce in vzgojo na manjšem vrtu, balkonu ali terasi, saj je zanjo značilna pritlikava rast. Zori konec avgusta, začetek septembra. Plodovi so veliki, temno rdeči z belim zelo okusnim mesom mesom. Je saooplodna. Višino doseže maksimalno 1 m.


Pritlikava češnja Stella compact je samooplodna češnja. Cveti z belimi cvetovi v aprilu in maju. Plodovi češnje so veliki, temno rdeči, trši in slastni. Zorijo konec julija - začetek avgusta.
Dobro uspeva v območjih z dolgimi zimami in suhimi poletji. 


V posode lahko posadite tudi jagodičje. Nekatero je še posebej prilagojeno na tak način vzgoje.

Črni ribez Little Black Sugar je kompakten sladek črni ribez! Zraste od 80 do 100 cm in je odporen na plesni.
Zori zgodaj, še v juniju. Plodovi so srednje veliki v manjših grozdih. Obiramo lahko cele grozde ali posamezne jagode. Jagode so zelo sladke, in okusne.


Robida Little Black Prince je nižje rasti, ki obrodi že na enoletnih poganjkih.
Rastlina doseže višino 80 - 100 cm. Cvetove in plodove dela predvsem na koncu poganjkov. Z leti postaja grm gostejši in s tem dobimo tudi več pridelka.
Srednje veliki, svetleči plodovi zorijo od sredine svgusta do jeseni. Ko so povsem zreli, so prijetno sladko kisli.

Ameriška borovnica Little Blue Wonder je zelo kompaktne rasti, ki doseže le okrog 50 cm v višino in nekoliko več v širino. 
Cveti nekoliko prej kot ostale, a še vedno dovolj pozno, da se izogne spomladanskim pozebam. Svetlo krem cvetovi so razporejeni vzdolž vejic in cvetijo daljši čas. To daje rastlini tudi okrasno vrednost. Jeseni se listi obarvajo rdeče, kar še poveča privlačnost rastline.
Plodovi so nekoliko drobnejši, lepe modre barve. Okus je svež in spominja na divje borovnice. Okus te sorte je boljši od večine gojenih, predvsem v shrankih in pecivih.


Malina Little red Princess je izkorastoča sorta maline, ki rodi na enoletnih poganjkih.
Poganjki so brez trnov in močno razvejani. V višino zrastejo 80 - 100 cm.
Od sredine avgusta in vse do pozne jeseni na njih zorijo srednje veliki stožčasti plodovi svetlo rdeče barve z odličnim okusom.


V posode lahko ob primerni oskrbi posadite tudi druge vrste oz. sorte jagodičja in stebričasto sadno drevje in tako še povečate izbor domačega sadja.
Nekaj o pritlikavem sadnem drevju smo pred časom že pisali. Preberete lahko na povezavi.

Niso pa pritlikave sorte namenjene samo sajenju v posode. Lahko jih posadite tudi v vrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar