torek, 04. julij 2017

Kaj postoriti na vrtu v juliju?

Pošteno smo že zakorakali v poletje. Redno pobiranje pridelkov je najprijetnejše opravilo tega časa. Vsega je v izobilju. Pobiramo solato, mlad korenček, krompir, bučke.

Pridno se debelijo kumare in paprike. V toplejših predelih tudi paradižniki že pridno zorijo. Pri plodovkah je pomembno, da plodove obiramo sproti in tako izzovemo nastajanje novih. Dognojujemo jih z gnojili za plod, da jim zagotovimo vsa potrebna hranila. Paradižnikom redno odstranjujemo zalistnike.
Predvsem kumare in ostalo zelenjavo, ki vsebuje grenčine je najbolje pobirati zjutraj. Tako jih bo manj v plodovih.
Poberemo tudi dozorelo čebulo in česen.

V poletnem času je pomembna skrb za primerno vlago v tleh. Lahko si pomagamo tudi z zastirko, ki poleg zadrževanja vlage uravnava temperaturo tal in preprečuje rast plevelov.


Kljub zastiranju tal pa brez zalivanja ne bo šlo. Najbolje da zalivamo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. V vročem delu dneva namreč rastline počasneje črpajo vodo in tudi izhlapevanje iz tal je večje.
Rastlin ne zalivamo po listih.

Delo si lahko olajšamo z napeljavo namakalnega sistema s poroznimi cevmi. O tem smo že pisali pred časom in si lahko preberete na povezavi: Vam zalivanje vzame veliko časa?


Pri oskrbi rastlin z vodo si lahko pomagamo tudi s plastenkami, ki smo jih namestili ob sadike, jim odstranili dno in jih napolnili z vodo.


Trato kosimo nekoliko višje, da je sonce ne požge in zalivamo, v kolikor ni padavin.


V tem času obiramo tudi jagodičje: ribez, kosmulje, maline, ameriške borovnice.


Redno pobiramo tudi zelišča in jih shranjujemo za zimo. Z rednim obrezovanjem vzpodbujamo novo rast. Zelišča lahko jih posušimo ali zamrznemo v vrečkah, olju ali vodi.


Na prazne gredice sejemo radič, endivjo, kitajsko zelje, črno redkev, podzemno kolerabo, repo, korenje, glavnato solato in solato tipa gentile.
Sadimo sadike cvetače, brstičnega ohrovta, zelja, pora.

Ni komentarjev:

Objavite komentar