petek, 02. junij 2017

Dišeče bazilike

Bazilika je ena izmed nepogrešljivih dišavnic. Nekatere sorte nimajo smo upotabne vrednosti, ampak so tudi dekoratvne. Posajene v lonce so lep okras okenskih polic, teras...

Bazilike  najbolje uspevajo na sončni legi v zmerno bogati in dobro odcedni zemlji.

Namig: Baziliko sproti obtrgujte oziroma obrezujte, da se bo bogato obraščala.


Grmasta pisanolistna bazilika 
je bazilika pokončne rasti, ki doseže v višino 30 do 50 cm. Listi so dolgi do 5 cm,  svetlo zeleni z ozkim belim robom in zelo aromatični. Je sorta, ki ne cveti.

Bazilika na deblu
Zaradi cepljenja je odpornejša na neugodne vremenske razmere in bolezni korenin.
Najlepša bo, če jo boste sproti obtrgovali in obrezovali. Le tako bo 'krošnja' ostala gosta.
Liste in vršičke lahko obiramo sproti vso sezono in uporabljamo sveže, posušene ali zamrznjene. S kuhanjem se aroma izgubi, zato jo tudi kuhanim jedem raje dodajajte na koncu.

Iz bazilik lahko pripravimo odličen pesto.Če ste nekoliko  drznejši, jo lahko uporabite tudi v sladicah. Dodate jo lahko jagodnemu sladoledu ali pa pripravite kremni bazilikin sladoled.

Pest listov skupaj s sladkorjem v prahu primerno zmeljite, dodajte maskarpone in grški jogurt. Tako pripravljeno zmes dajte v strojček za pripravo sladoleda, da se primerno strdi.
Če strojčka nimate, maso dajte v posodi v zamrzovalnik in jo med zarzovanjem nekajkrat premešajte, da bo dobila pravo strukturo.Imate tudi vi kakšen zanimiv in nenavaden način uporabe te poletne dišavnice?

Ni komentarjev:

Objavite komentar