nedelja, 02. april 2017

Privlačne posebnosto zelenjavnega vrta

Po ljudski modrosti je za sajenje občutljivih vrtnin, med katere denimo spadajo kiwano, pepino, andske jagode, mehiška kumarica, grenka melona ter Tomtato in Ginetato, najbolje počakati do sredine maja, da minejo ledeni možje. Nočne temperature morajo biti vsaj 10°C in tla ogreta na najmanj 15°C. Omenjene rastline sadimo v bogata tla. Za gnojenje tal uporabljamo organska gnojila. Rastline v času rasti redno zalivamo in dognojujemo - primerna so vodotopna mineralna gnojila FloryVita za plodovke. Še posebno pozornosti posvetite rastlinam, posajenim v loncih.

Sicer pa je dobro vedeti naslednje:
- če kupite sadike prej, jih postavite na svetlo mesto z nočno temperaturo vsaj 10°C
- Kiwano, mehiška kumarica in grenka melona so bujno rastoče rastline, ki potrebujejo oporo kot kumare
- Andske jagode in pepino prezimijo v temperiranem prostoru
- ko jeseni nehate obirati paradižnike na Tomtatu, rastlino odrežite nad zemljo in počakajte še 10 dni, da krompir v zemlji dozoriKiwano ali afriška bučka (Cucumis metuliferus kiwano)
Kiwano je kumari podobna rastlina, ki izhaja iz južne Afrike. Plodovi so veliki približno 15 cm, ko dozorijo se obarvajo oranžno in imajo majhne nežne bodice. Užitna je notranjost ploda, ki je zelene barve in vsebuje velik delež vode (aromatičen in osvežilni okus). Plodovi dozorevajo postopoma in se zelo dobro skladiščijo (dozorijo lahko tudi med skladiščenjem). Rastlina uspeva na sončnem, toplem mestu in ne prezimi. Opora je priporočljiva. Za vzgojo rastlina ni zahtevna in je odporna proti večini škodljivcev in bolezni.


Melonasta hruška ali pepino (Solanum murricatum)


Zanimiva rastlina, ki cveti z modrimi cvetovi, kasneje pa obrodi okrogle ali nekoliko podolgovate plodove, ki po okusu spominjajo na melono. Prezimujemo jo v toplem prostoru, v sredini meseca maja pa jo prestavimo na prosto. Rada ima sončno, ter toplo in zavetno lego. Prve plodove lahko obiramo konec avgusta oz. 3 - 4 mesece od sajenja rastline. Plod olupimo in ga uporabimo v sadni solati.
Na voljo sta dve različici:
·         pepino gold ima rumeno kožico z vijola progami, ki so bolj ali manj izrazite.
·         pepino purple z vijolično kožico s temnejšimi progami. Plodovi so precej koničasti.

Še nekaj podatkov lahko najdete na našem blogu:


Andske jagode (Physalis preciosa)


Rastlina raste kompaktno, rahlo prevešajoče. Primerna je za sajenje v košare, korita ali v okrasne posode. Na skoraj meter dolgih poganjkih tvori množico oranžnih jagod, ki so zrele v jeseni oz. 3 - 4 mesece po sajenju. Rastlino posadimo na prosto v sredini maja, ko je nevarnost pozebe mimo. Najraje ima sončno, rahlo zaščiteno mesto! Plodovi so izredno sladkega okusa, z mešanim okusom po ananasu in pasijonki.
Plodove uživamo sveže ali pa iz njih skuhamo okusen kompot, marmelado.

Še nekaj podatkov lahko najdete na našem blogu:


Mehiška kumarica (Melothia Scabra Solana)


Zanimiva ovijalka, ki jo vzgajamo in uporabljamo kot kumare (sveža uporaba, vlaganje).
Njen izvor je Mehika in srednja Amerika, kjer jo imenujejo tudi sandiita (majhna lubenica). Rastlina je bujna in potrebuje oporo, na njej pa zraste veliko majhnih plodov (2,5 cm), ki so pisano obarvani in zanimivega okusa. Je zelo odporna rastlina na različne bolezni in nezahtevna za vzgojo. Rada ima sončna rastišča, na prostem pa ne prezimi.
Plodove pobiramo sproti in jih lahko uživamo sveže, kot osvežilen prigrizek ali dodatek solatam. Zelo dobri so tudi vloženi kot običajne kumarice.


Grenka melona (Momordica chatantia)


Grenka melona izhaja iz tropskih in subtropskih območij Azije, Afrike in Južne Amerike, pri nas uspeva kot enoletnica. Je bujno rastoča rastlina, ki zraste do 5m in za svojo rast potrebuje oporo.
Cveti med junijem in julijem. Na eni rastlini se pojavijo tako moški kot ženski cvetovi.
Plodovi imajo značilno razbrazdano in bradavičasto lupino v notranjosti pa najdemo ploščata semena. Plod dozori med septembrom in novembrom.
Je grenkega okusa in vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, ter malo kalorij. Uporablja se pri zdravljenju diabetesa in malignih obolenj. Nekatere študije tudi omenjajo, da rastlina znižuje povišan krvni tlak in holesterol, deluje blagodejno na prebavo in uspešno zdravi različne okužbe.
Zaradi svojih zdravilnih učinkov jo nekateri omenjajo kot zdravilno rastlino prihodnosti.
Na voljo sta dve barvni različici: zelena in bela.

Objava na blogu:


TomTato češnjev paradižnik in krompir na eni rastlini


TomTato je češnjev paradižnik cepljen na krompir, pri čemer pridelamo obe vrtnini.
Paradižnik in krompir pripadata družini razhudnikovk in sta po naravi kompatibilna. Odbrane so izključno brezvirusne rastline, ki ne vsebujejo GSO. Cepljenje je opravljeno ročno.

Pri TomTatu na enem mestu pridelamo dve zelo priljubljeni vrtnini. Na eni rastlini pridelamo do 500 izjemno sladkih in zelo okusnih plodov češnjevega paradižnika in do 2 kilograma belega krompirja. Le-ta je vsestransko uporaben: za kuhanje, pečenje in cvrenje.
Rastlino lahko posadite v večji lonec, na gredico ali v rastlinjak.

Še blog:


GineTato jajčevec in krompir na eni rastlini


GineTato je jajčevec cepljen na krompir, pri čemer pridelamo obe vrtnini.
Jajčevec in krompir pripadata družini razhudnikovk in sta po naravi kompatibilna. Odbrane so izključno brezvirusne rastline, ki ne vsebujejo GSO. Cepljenje je opravljeno ročno.

Pri GineTatu na enem mestu pridelamo dve zelo priljubljeni vrtnini. Na eni rastlini pridelamo 3 do 4 velike okusne temno vijolične jajčevce, v zemlji pa se bo razvilo 300 do 1000 gramov okusnega vsestransko uporabnega belega krompirja.
Rastlino lahko posadite v večji lonec, na gredico ali v rastlinjak.

Še nekaj namigov za uporabo


Sadike bodo naprodaj proti koncu aprila v določenih vrtnih centrih po Sloveniji!

Ni komentarjev:

Objavite komentar