sreda, 26. april 2017

Hladen april, topel maj?

Marec nas je letos razvajal z toplimi žarki in narava se je začela zgodaj prebujati.
Ljudje smo vedno bolj nestrpni in želimo prehiteti naravo, saj ob prvih toplih dneh začnemo veselo saditi rastline, ki za svojo rast in razvoj potrebujejo toploto. V kolikor ste zaradi spreminjajočega vremena še počakali s sajenjem le-teh, ste naredili odlično delo.
Paradižniki, paprike, čiliji, kumare, bučke, sladki krompir, ... naj v teh dneh počakajo na toplem. Na prosto jih sadimo, ko je temperatura zemlje ogreta na 15°C.

Informacije o temperaturi tal najdete na povezavi http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/tsoil/
V kolikor pa še niste še čisto prepričani, kaj bo letos raslo na vašem vrtu, vam na kratko predstavim barvite predstavnike zelenjavnega vrta.

Paradižnik - rdeč ali pisano zelen?
Pisan paradižnik Green zebra je izredno rodna sorta. Plodovi merijo približno 5 cm in tehtajo od 80 do 120 g. Plodove obiramo, ko se svetlo zelene proge obarvajo rahlo rumenkasto. Meso je svetlo zeleno, sočno ter zelo okusno.

Paradižnik Green zebra; na voljo kot sejana sadika
Češnjev paradižnik Cookie F1 ima rdeče plodove z zelenimi progami. Sorta je zgodnja, plodovi so težki 18 g. Meso je rdeče, sladko in sočno.

Paradižnik Cookie F1; na voljo kot cepljena ali sejana sadika
Med srednje poznimi je nevsakdanji paradižnik Ananas. Ima velike mesnate, rumeno - rdeče plodove, ki so skoraj brez semen. Uporabite jih v solatah, lahko pa iz njih pripravite prav posebno rumeno omako.
Paradižnik Ananas; na voljo kot cepljena ali sejana sadika
Pisane paprike za pisane poletne solate?
Babure so klasična oblika paprik, namenjena za solate ali za polnjenje. Poleg rumenih in zelenih so na voljo tudi bele pod imenom Snow white. Zgodnja in dobro rodna sorta, primerna za sajenje na prosto ali v rastlinjak. Rdeča babura Red sunrise je zelo odporna sorta, ki obrodi srednje zgodaj. Na voljo je še oranžna različica pod imenom Orange sunset.
Sadike paprik so na voljo kot cepljene ali sejane 
Kaj pa koničaste paprike?
Koničasta paprika Candy long ali Honey long sta srednje zgodnji in izredno sladki papriki. Plodovi pri sorti Candy long so rumeni, pri sorti Honey long pa oranžni, dolgi do 22 cm in težki od 80 do 100g.
Sadike paprik so na voljo kot sejane 
Kaj pa barvni jajčevci?
Na voljo imamo bele, klasično vijolične in pisane jajčevce, ter jajčevce cepljene na krompir.
Okrogel in debel jajčevec pod imenom Beatrice F1 ima belo, kremasto meso z malo grenčine, ki pri kuhanju potemni. Plodovi so okroglo ovalni, rahlo rebrasti, svetlo vijolične barve. Rastlina je srednje močne rasti in zelo dobro obrodi. Primerni so za vzgojo na prostem ali v zaščitenem prostoru. Plod je težek od 350 do 400 g, dolg od 10 do 15 cm. 

Bel jajčevec Clara ima rahlo ovalne plodove z rebrasto strukturo bele barve, ki tehtajo okrog 580 g. Meso, ki ima izredno malo semen vsebuje veliko pro-vitamina A, vitamina C in kalija.

Pisani jajčevec Rania ima ovalno pisane plodove, ki so dolgi od 20 do 22 cm in tehtajo okoli 0,5 kg. Sladko kremasto meso je skoraj brez semen. Ob peki vpije manj maščob kot običajne sorte. Idealna je za peko na žaru, pripravo omak, musak,... 
Ni komentarjev:

Objavite komentar