četrtek, 03. november 2016

Josta

Josta je križanec med črnim ribezom in kosmuljo. Nastala je, ko so žlahtnitelji iskali bogato rodno rastlino, ki bi bila odporna na bolezni. Predvsem so se želeli znebiti trnastih poganjkov kot jih ima kosmulja in drobnih jagod, ki so značilne za črni ribez.

Po letih križanj so dobili rastlino, ki je imela lastnosti tako kosmulje kot črnega ribeza in jo poimenovali s komercialnim imenom josta.


Grm je visok do 2,5 metra ter po bujnosti presega tako kosmuljo kot črni ribez. Veje so brez trnov, barva lesa je taka kot pri črnem ribezu. Josta potrebuje za svojo rast tudi do štiri kvadratne metre prostora. Za tla ni zahtevna. Pri sajenju nasada med grmi pustimo od 1,1 do 1,5 m in 3 m med vrstami.


Pred sajenjem tla globoko prekopljemo in pognojimo s hlevskim gnojem in/ali mineralnimi gnojili. Grmi rastejo do 15 let. S starostjo pada tako rodnost kot tudi kakovost pridelka.

Josto obrezujemo konec zime. V grmu naj po rezi ostanejo štiri do šest vej starih dve do tri leta, eno do dve enoletni veji ter eno do dve veji stari tri do štiri leta. Stare veje izrezujemo do tal ali režemo na nižje mlajše veje. Z rezjo grme redčimo in tako omogočimo kakovostnejši pridelek in boljše zdravstveno stanje rastlin in pridelka.


Josta je tako kot kosmulja odporna na nizke zimske temperature. Brsteti začne zgodaj spomladi. Listi so temno zeleni in svetleči, zaradi česar je lahko lep okras na vrtu.
Tri do pet purpurno rdečih cvetov tvori grozdiček oz. socvetje.


Cveti na enoletnem lesu, ki izrašča iz dve in triletnega lesa. Plodovi so ovalno okrogli. Manj zreli so temno rdeči, popolnoma zreli pa črni. Meso je sladko, rahlo kislo in nima značilne arome črnega ribeza. Vsebuje veliko vitamina C in sladkorjev.
Josta zori skupaj z ribezi. Plodovi se ne osipajo in jih lahko oberemo v enem samem obiranju. Primerni so predvsem za predelavo v sokove in marmelade.Ni komentarjev:

Objavite komentar