Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

četrtek, 21. julij 2016

Zakladnica zdravja

O aroniji, nezahtevni a uporabni grmovnici,  smo že pisali na našem blogu.
Aronija
Sadne grmovnice za žive meje


Aronija ima največjo ORAC vrednost (Oxygen Radical Absorption Capacity), kar pomeni največjo zmožnost absorbcije prostih radikalov. Daje neprimerno večjo antioksidativno zaščito kot borovnice, brusnice in granatno jabolko.

Plodovi aronije so bogati tudi s hranljivimi in zdravilnimi snovmi. Vsebujejo železo, kalcij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kalij in kobalt.
Zreli plodovi so prava vitaminska bomba - vsebujejo veliko vitamina A, C več vrst vitamina B, E in zelo redek vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorbcijo vitamina C.

Aronija ugodno vpliva na ožilje, krvni tlak, odpravlja želodčne težave, zmanjšuje možnost nastajanja arterioskleroze, blaži migrene, varuje naše črevesje, krepi imunsko sposobnost organizma. Vplivala naj bi tudi na izboljšanje vida in spomina, povečuje elastičnost kože.

Poleti je polna temnih plodov, ki ne odpadajo in jih zato lahko obiramo dlje časa. Če jih oberemo v suhem vremenu, lahko plodovi pri sobni temperaturi zdržijo in ohranijo hranilne snovi vse do 30 dni, v hladilniku tudi več mesecev. Jagode lahko tudi zamrznemo ali posušimo in jih tako shranimo za zimske mesece.

Sok iz aronije je temne barve in kiselkasto trpkega, vendar prijetnega okusa, predvsem pa je osvežilen. Uporablja se kot dodatek, ki obarva svetlejše sokove (na primer ribezov ali jabolčni).

Plodove uporabljamo tudi kot surovino za likerje, aperitive, namizno, peneče se in desertno vino, sadne želeje, osvežilne pijače in sirupe. Pripravimo lahko marmelade in džeme. Pri tem aronijo največkrat kombiniramo z drugim sadjem kot naprimer jabolki.


Poleg vseh ugodnih vplivih na zdravje, je aronija zelo dekorativna  in nezahtevna rastlina. Spomladi je odeta v bela socvetja.


Jeseni se grmi odenejo v žareče barve in so prava paša za oči.


Aronija nam daje več kot dovolj razlogov zakaj jo posaditi v domači vrt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar