ponedeljek, 18. julij 2016

Plevel ali koristna rastlina?

Navadni tolščak ali portulak (Portulaca oleracea) je enoletna zelnata rastlina s pritlehnimi mesnatimi poganjki zeleno rdečkaste barve. Na njih so mali sočni listi in od julija do oktobra tudi rumenkasti cvetovi, ki so odprti le ob sončnih dopoldnevih.


Rastlina izvira iz Azije in za dobro rast potrebuje veliko toplote in sonca. Razrašča se na obdelanih in zapuščenih tleh. Ste ga kdaj poskusili? Ni le nadloga na gredicah, ki se je težko znebimo. Navadni tolščak je tudi okusna rastlina, ki vsebuje veliko mineralov (kalcij, železo, magnezij, kalij...), vitaminov (A, B, C), antioksidantov. Med vsemi rastlinami imajo največ omega-3 maščobnih kislin.
Glede na vse snovi, ki jih vsebuje, krepi srčno žilni in imunski sistem, deluje antibakterijsko, kot diuretik...  Sluzi naj bi blažile vnetja v želodcu in črevesju ter vnetja in okužbe sečil. 
Kot obkladek ga lahko uporabimo za blaženje posledic pikov insektov in mišičnih krčev.

Priprava obkladka100 g sveže rastline damo v 100 ml mrzle vode. Zavremo in pustimo na počasi vreti 15 do 30 minut. V to tekočino namočimo krpo in jo enkrat do dvakrat na dan položimo na boleče mesto.

Za nižanje telesne temperature:
10 g cvetočih vršičkov pustimo nekaj ur stati v 1/2 l vode. Precedimo in pijemo tri skodelice toplega čaja na dan.

Proti notranjim zajedalcem:
25 g listov in cvetočih poganjkov damo v 1/2 l vrele vode. Po nekaj minutah precedimo in pijemo tri skodelice toplega čaja na dan
Rastlina je sočna, rahlo kiselkastega in slanega okusa. Uporabljamo predvsem surovo, lahko pa tudi kuhano ali vloženo v olje ali kis.


Kiselkasti okus tolščaka doda solatam in drugim jedem prijetno svežino. Na spodnji sliki je v družbi z rdečo peso in oranžnim korenčkom.


V juhi je lahko glavna sestavina ali le dodatek.


Z njim lahko popestrimo tudi mesne jedi.


Iz portulaka lahko pripravimo tudi pesto ali ga dodamo hladnim omakam. Primer je portulakov tzatziki, kjer z njim nadomestimo kumarice. Namesto koprca pa uporabimo svež koriander ali origano.


Tolščak lahko tudi zamrznemo. Glede na vir s svetovnega spleta se najbolje obnese naslednji postopek.
Očiščen portulak za nekaj minut kuhamo nad paro. Nato ga prestavimo v posodo, ki smo jo postavili v večjo posodo z ledeno hladno vodo (mrzla voda z dodanimi ledenimi kockami).Dobro ohlajenega damo v vrečke in zamrznemo. S takim postopkom ohranimo v rastlini več hranilnih snovi kot če bi ga hladili direktno v vodi.

Poskusite ga in sporočite, na kakšen način vam je najbolj ugajal.

Zanimivost:
bolj zgodaj zjutraj kot potrulak pobiramo, bolj kiselkast okus ima.

Ni komentarjev:

Objavite komentar