Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

četrtek, 30. junij 2016

Vsestransko uporabni bezeg

Črni bezeg (Sambucus nigra) je okrasna in zdravilna rastlina, ki se jo že stoletja sadi na kmečkih vrtovih in žive meje. Raste lahko kot grm ali drevo in doseže do 7 m višine.
Črni bezeg dobro uspeva tudi na nekoliko vlažnih tleh ali tleh z veliko apnenca.

Konec maja in v začetku junija se odprejo beli do rumenkasto beli kobulasti cvetovi, ki imajo zelo intenziven vonj in so sladkastega okusa.


Plodovi so okrogle, sočne jagode, ki so sprva zelene in kasneje črne in svetleče. Vsebujejo veliko barvil in C vitamina.


Zrele jagode pri navadnem črnem bezgu zelo hitro odpadejo in zato je obiranje oteženo. Pri debeloplodnih črnih bezgih te težave ni.

Najbolj znana med njimi je avstrijska sorta Haschberg.
Je bujne rasti, saj nekateri poganjki zrastejo tudi do 2 metra na leto. Posamezni pakobuli z dozorelimi plodovi tehtajo okrog 160 gramov. Sorta je zelo malo občutljiva na bolezni in škodljivce.Med zelo razširjenimi je tudi danska sorta Korsor. Je pokončne in srednje bujne rasti. Jagode zorijo sočasno. Sok je razmeroma svetel, sladek in brez grenčin.Večjo okrasno vrednost ima temnolistni bezeg Black beauty. Listi so temni, socvetja roza. Cvetovi in jagode so prav tako užitne, a jih je manj kot pri zgoraj omenjenih sortah.Bezeg je zelo cenjena rastlina. Nekateri narodi so mu v ljudskem izročilu pripisovali tudi magične lastnosti.

Čaj iz cvetov pomaga pri prehladnih obolenjih.
2 zvrhani žlički posušenih cvetov prelijemo z eno skodelico (1/4 l) vrele vode in pustimo pokrito stati 8 do 10 minut. Čaj odcedimo in po želji sladkamo z medom.

Posušene jagode uporabimo proti driski.
Žličko posušenih jagod prevremo z malo vode do kaše ali skuhamo čaj. Oboje je zelo učinkovito proti driski.Za utrujene oči in nečisto kožo na obrazu pripravimo obkladke iz bezgovih cvetov.

Uporabni so tudi listi , korenine in lubje, ki močno odvajajo vodo in moramo biti pri uporabi še posebej pazljivi.

Bezgove cvetove in jagode uporabljamo tudi v kulinariki.
Cvetove lahko ocvremo.Sveže cvetove skupaj z limoninimi rezinami preprosto namočimo v vodo, dodamo ledene kocke in že imamo osvežilno pijačo.Pripravimo lahko sirup, šabeso, bezgovo vino, žganje, jih dodamo v želeje...
Tudi iz jagod lahko pripravimo sokove, sirupe, jih dodajamo zaradi barvil. Odlična je tudi marmelada.
Ni komentarjev:

Objavite komentar