Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


petek, 20. maj 2016

Žajbelj - zdravilna rastlina mediteranskih dežel

Žajbelj (Salvia officinalis) je v mediteranskih deželah priljubljena zdravilna rastlina.


Žajbelj ima grmičasto obliko in zraste do 60 cm visoko. Spodnji deli stebla olesenijo. Listi so debeli, hrapavi in na robu drobno nazobčani; cvetovi vijolični, modri ali purpurni. Celotna rastlina ima močen oster vonj in grenak okus.


Žajbelj najbolje uspeva na lahkih in odcednih tleh na sončnem mestu. Sadimo ga v skalnjake, škarpe, zelišne gredice. Primeren je tudi za posode.

Žajbelj je lahko tudi lepa okrasna rastlina. V ta namen so zelo primerne različice s pisanimi listi (npr. Tricolor).


Uporabljamo sveže ali posušene liste.
Liste dodajamo mesnim jedem, juham iz stročnic, krompirja... Pomaga pri prebavljanju maščob.


Odlično se poda k jetrom na žaru.


Skupaj z drugimi zelišči je sestavina zeliščnega masla ali sirnih namazov. Z njim lahko začinimo čebulno juho, paštete, dušene paradižnike, omlete, kruh...
Za spremembo jih dodamo v limonine piškote.


Z njim obogatimo želeje ali kis.

Zanimiva priloga na krožniku so lahko tudi ocvrti listi. Ponudimo pa jih lahko tudi kot prigrizek.



V kozmetiki se uporablja za čiščenje kože, krepilno kopel. S poparkom izpiramo lase, ki tako potemnijo. Primeren je tudi za izpiranje ustne votline.

Zaradi protimikrobnih in protivnetnih lastnosti se uporablja za zdravljenje vnetij žrela, grla in kože.

Grenčine v rastlini spodbujajo tek, lajša krče prebavil in ureja delovanje želodca. Zmanjša čezmerno potenje in rahlo znižuje količino sladkorja v krvi.

Žajbljev liker

Dobro oprane žajbljeve liste izmenično v plasteh s sladkorjem naložimo v večje kozarce. Na vrhu naj bo sladkor. Kozarec zapremo s pokrovom in damo na sonce. 
Po treh tednih precedimo gost sirup in ga zalijemo z žganjem. Koliko ga dodamo, je odvisno od okusa.
Lahko mu dodamo tudi limonin sok.


Nekateri namočijo žajbelj kar v žganje, vendar se ta način odsvetuje, saj se pri tem izloča toksični tujon. Tega je zelo malo v vodnih izvlečkih.
Do zastrupitev bi lahko prišlo le pri dolgotrajnem uživanju velikih odmerkov.

V biodinamičnem vrtnarjenju so ugotovili, da žajbelj odganja mnoge škodljivce kot so kapusov belin, listne uši in polži. Zato ga sadijo kot obrobek zelenjavnega vrta. Žajbljev vonj odganja tudi molje in komarje.

V konceptu Dobro&Zdravo imamo na voljo dve sorti:
Grower's friend


Tricolor



Ni komentarjev:

Objavite komentar