Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 30. maj 2016

Timijan kot okrasna, zdravilna in začimbna rastlina

Timijan je ena izmed najstarejših začimb, ki ima že od nekdaj močan vpliv v kulinariki, medicini, obredih in folklori. Poznali so ga tako Egipčan, Rimljani in Grki. Vsak na svoj način so ga vpletali v svojo kulturo in življenje.


Sadimo ga na zelo sončna mesta v lahka in odcedna tla.
Zraste do 30 cm visoko in približno toliko tudi v širino. Cvetovi so bledo rožnati. Primeren je za gredice, skalnjake. Zelo dobro uspeva tudi posodah.

Uporabljamo cvetoče zelišče ali samo liste. Lahko jih nabiramo sproti ali jih sušimo.
Vrtni timijan (Thymus vulgaris Faustiniiima močan zdravilni učinek, a je kljub temu pri nas s tega vidika nekoliko zapostavljen. Kot zdravilno rastlino bolj cenimo njegovo 'divjo' sorodnico poljsko materino dušico, čeprav ima timijan predvsem pri kašlju močnejši zdravilni učinek.
Timijan je uporaben pri prehladu, bronhitisu ali oslovskem kašlju. Utekočini sluz v dihalnih poteh in pospeši izkašljevanje. Uporabljamo ga lahko pri vnetih glasilkah in grlu, vnetju ustne sluznice in slabem ustnem zadahu. Izboljša prebavo  in prepreči nastajanje vetrov.

Timijanov čaj naj bi odpravljal gliste, odvajal vodo iz telesa, pomagal izločati strupe, krepil prebavila, čistil kožo, krepil živce, deloval pomirjevalno in pomagal pri telesni slabosti in slabokrvnosti. (Povzeto po knjigi Sodobna fitoterapija, urednika:Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač)


Poznamo tudi citronski timijan (Thymus citrodorus), ki ima posebno prijeten vonj po limoni.


V kulinariki uporabljamo timijan za začinjanje mesni in zelenjavnih jedi. Odlično se poda k divjačini, jagnjetini, kuncu, piščancu, jetrnim paštetam.


Dodajamo ga jedem iz stročnic, krompirja, bučk, jajčevcev ter korenaste zelenjave.


Nekateri z njim obogatijo okus vloženih kumaric ali češnjevega paradižnika.


Dodamo ga na začetku kuhanja, da v jedeh lepo razvije aromo.

Citronski timijan se poda fižolovim jedem in tudi pecivu. Za poseben okus dajte v piškote kar vrtni timijan. Okus je prav poseben.


Timijan je sestavni del začimbnega šopka (bouquet garni).
Dodajamo ga svežim sirnim namazom in zeliščnim maslom, z njim odišavimo olja in kise.
Lahko ga prelijemo z medom in ga uživamo ob prehladu ali pa z njim osladimo čaj.


Timijan je uporaben tudi v naravni kozmetiki. Poparek, ki smo ga pustili stati čez noč, uporabljamo kot losjon za poživitev kože. Skupaj z rožmarinom je primeren za spiranje las, krepitev lasišča in odpravljanje prhljaja.
Za krepitev in poživljanje si pripravimo timijanovo kopel.

Vrtni in citronski timijan sta na volju tudi v konceptu Dobro&Zdravo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar