četrtek, 14. april 2016

Posebnosti v zelenjavnem vrtu

V letošnji asortima Dobro&Zdravo smo uvrstili veliko novih, zanimivih, uporabnih in tudi zdravilnih rastlin.

Med okusne posebnosti vsekakor štejemo melonasto hruško ali pepino, kjer je rumeni Pepino Gold dobil vijoličnega "brata" po imenu Pepino purple.
Zanimiva rastlina zacveti z modrimi cvetovi. Plodovi so pri Pepino Gold okrogli, oranžni z vijoličnimi progami, pri Pepinu Purple pa vijolični in koničasti. Po okusu spominjajo na melono. Uporabimo jih sveže, lahko tudi v sadnih solatah. Prezimujemo ga v toplem prostoru. Na sončno mesto na prostem ga prestavimo v drugi polovici maja. Prve plodove obiramo konec avgusta.

Sadike so posajene v lonček premera 12 cm, višina sadike ob dobavi cca. 30 cm.
Solanum muricatum ali Pepino Purple
Solanum muricatum ali Pepino Gold
Ideja za zasaditev sončnega balkona

Drugi novi "posebnež" ima zdravilne učinke. Grenko melono ali momordico charantio imamo v 2 barvnih različicah; v beli in zeleni barvi.

Izhaja iz tropskih in subtropskih območij Azije, Afrike in Južne Amerike, pri nas pa uspeva kot enoletnica. Je bujno rastoča rastlina, ki zraste do 5 m in za svojo rast potrebuje oporo. Cveti med junijem in julijem. Na eni rastlini se pojavijo tako moški kot ženski cvetovi.
Plodovi imajo značilno razbrazdano in bradavičasto lupino v notranjosti pa najdemo ploščata semena. Plod dozori med septembrom in novembrom.
Je grenkega okusa in vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, ter malo kalorij. Uporablja se pri zdravljenju diabetesa in malignih obolenj. Nekatere študije tudi omenjajo, da rastlina znižuje povišan krvni tlak in holesterol, deluje blagodejno na prebavo in uspešno zdravi različne okužbe.
Zaradi svojih zdravilnih učinkov jo nekateri omenjajo kot zdravilno rastlino prihodnosti.

Sadike so posajene v lonček premera 12 cm, višina sadike ob dobavi cca. 15 cm.


Letos sta se pridružila sorti sladkega krompirja Beauregard še 2 novi sorti in sicer Bonita in Murasaki. Razlika je v barvi kože in mesa, ter času pobiranja pridelka.
Sladki krompir je rastlina toplih krajev in za rast ter razvoj potrebuje temperature nad 15°C, zato  pazimo, da ga na prosto ne sadimo prezgodaj. Nekakšen mejnik so ledeni možje. Če bo v začetku rasel nekoliko počasneje, nič ne dé. Najhitreje raste v vročih obdobjih. Uspeva tako na soncu kot tudi v senci, vendar moramo posajenemu na sončno in vroče mesto pri zalivanju posvečati malo več   pozornosti kot ostalim.  
Ima nizek glikemični indeks, tako je primeren za uporabo pri diabetikih, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Je zelo bogat s prehranskimi vlakninami, različnimi vitamini in antioksidanti (betakaroten).
Sadike so posajene v lonček premera 12 cm, višina sadike ob dobavi cca. 15 cm.     

Sweet Batatas ‚Beauregard‘ ima velike podolgovate gomolje, ki so prekriti z rdečkasto lupino. Meso je izrazito oranžne barve, sladkega in polnega okusa. Pridelek lahko poberemo 90 dni po sajenju.   Sweet Batatas ‚Murasaki‘ ima vijolično lupino in belo meso, zato mu rečemo tudi Japonski sladki krompir. Sorta je odporna proti mnogim boleznim, ki napadejo sladki krompir. Pridelek pobiramo 3 - 4 mesece po sajenju.  


Sweet Batatas ‚Bonita‘; Kožica je obarvana svetlo rjavo, medtem ko je meso bele barve z nežnim rumenim odtenkom. Primeren je za različne načine priprave. Pridelek pobiramo po 3 mesecih.Ni komentarjev:

Objavite komentar