torek, 26. april 2016

Laški smilj za mlado kožo

Smilj je trajnica z ozkimi srebrnimi listi in rumenimi cvetovi, ki se razvijejo na vrhu stebel v poznem poletju. V višino doseže 30 do 50 cm.


Je nezahtevna rastlina, ki uspeva tudi v bolj sušnih razmerah na peščenih tleh. V Sredozemlju, od koder izvira, uspeva tudi med kamni in daje pokrajini prav poseben čar.


Rastlina oddaja prijeten vonj, ki spominja na kari. Ta je najbolj zaznaven v vročih dneh.

Smilj je zaradi srebrne barve listov zelo priljubljen v okrasnih vrtovih. Sadimo ga lahko posamezno oz. v skupinah. Zelo lepe so srebrne obrobe gredic.


Izrazito nasprotje barv dobimo, če ga sadimo poleg vijolično cvetočih rastlin kot sta sivka in timijan.Posušeni cvetovi ohranijo svojo barvo in so zato primerni za suhe šopke in dišavne mešanice.

Laški smilj je priljubljen tudi v kuhinji. Zaradi blagega vonja in okusa po kariju mlade vejice dodajamo rižu, juham, omakam... Preden jed postrežemo, vejice odstranimo.

Smilj je uporaben tudi v kozmetiki za nego zrele kože. Izvlečki smilja spodbudijo sintezo kolagena, kar zmanjša vidne znake staranja kože. Učinkoviti so tudi za preprečevanje nastanka ali izboljšanja videza že nastalih strij. Delujejo tudi protivnetno, protibakterijsko in antioksidativno.
(Povzeto po knjigi Sodobna kozmetika; Urednika: doc. dr. Nina Kočevar Glavač in izr. prof. Damjan Janeš)

Sadike laškega smilja (Helichrysum angustifolium Tall Curry) so na voljo v lončku premera 10,5 cm. Visoke so 10 - 15 cm.


2 komentarja: