ponedeljek, 18. april 2016

Gotu kola in dišeča perla

V letošnji ponudbi Dobro&Zdravo kar ne zmanjka zanimivih zelišč. Danes vam predstavim gotu kolo in dišečo perlo.Gotu kola ali azijski vodni popnjak

je trajnica s plazečimi stebli in okroglo ledvičastimi listi. Prezimujemo jo v notranjih prostorih, saj ne prenese temperatur nižjih od 10°C.


Rastlino lahko sadimo na sončno ali senčno mesto in skrbimo, da je prst stalno vlažna.
Liste in stebla nabiramo skozi vse leto in jih uporabljamo sveže ali posušene.

Blaži težave s krčnimi žilami, luskavico, napade tesnobe. Podobno kot kitajski ginseng, se uporablja za izboljšanje vitalnosti in krepitev organizma. V jugovzhodni Aziji se uporablja v kulinariki. Posebej dobro se ujema z rižem, karijem in vegetarjanskimi jedmi. Na Tajskem in v Vietnamu njene liste uporabljajo za pripravo pijač in solat.

Iz zelišča pripravimo čaj in zaužijemo skodelico pred spanjem za miren sem.

Sadike so na voljo v lončku premera 10,5 cm in so lepo razraščene.Dišeča perla ali dišeča lakota

Dišeča perla je do 30 cm visoka trajnica. Mali bleščeči zeleni listi so v vencih po 6 – 8 pritrjeni na steblo. Pozno pomladi se odprejo mali beli cvetovi.


Sadimo jo v senčne in polsenčne lege, kjer so tla stalno rahlo vlažna. Primerna je za senčne skalnjake, zeliščni vrt, kot obroba ali podrast v senčnih predelih vrta.


Nabiramo liste in cvetna stebla. Zel s sušenjem pridobi na aromatičnosti.

Uporablja se za pospeševanje presnove, za širjenje žil, pomiritev, pospešuje izločanje urina... Poparek se uporablja za čiščenje krvi; pospešuje tudi potenje. V ljudski medicini se uporablja pri boleznih jeter, pljuč, sečil in migrenah.
Zmečkane sveže liste polagamo na rane.

Sadike so na voljo v lončku premera 10,5 cm. Visoke so dobrih 10 cm.


Sadike lahko naročite po telefonu 08/385 98 03 ali na e-mail: info@floraexpress,si ali pa obiščete našo spletno trgovino Floraexpress in oddate spletno naročilo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar