Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


torek, 22. marec 2016

Marelice

Dišeči plodovi poletja, ki se kar stopijo v ustih. Plodovi vsebujejo veliko vode, ogljikove hidrate in organske kisline. Vsebujejo tudi vitamine, fenole, karotenoide.


Sajenje marelic na domačem vrtu ima veliko prednost, saj plodove obiramo postopoma. Oberemo le zrele, ki so najbolj aromatični in okusni ter vsebujejo največ koristnih snovi.Marelici ustrezajo hladne zime, hiter prehod iz zime v pomlad s čim manjšimi temperaturnimi nihanji, majhna količina padavin (manj kot 500 mm na leto) in vroča poletja. Okoljske razmere v Sloveniji ji ne ustrezajo najbolj, kar je povezano tudi s številnimi težavami, s katerimi se srečujemo pri tej sadni vrsti.

Marelici izberemo zavetno mesto v vrtu. Najbolje bo ob zidu. Tla naj bodo globoka, humozna, rahla in primerno vlažna. Prenaša pa vsekakor bolje sušo kot pretirano vlago.


Rodna drevesa marelic obrezujemo večinoma med vegetacijo. S poletno rezjo odstranimo vse bohotivke, konkurenčne poganjke na koncu vej in v vrhu krošnje.  Izrežemo tudi posušene in stare poganjke, ter mladike, ki rastejo v notranjost krošnje. Vse rane takoj premažemo s cepilno smolo.

Kioto

je novejša francoska sorta marelice z rdečo pokrovno barvo. Meso je oranžno, okusno in zelo aromatično. Plodovi so srednje veliki, dozorijo srednje pozno do pozno.
Sorta je samooplodna, ki zelo bogato obrodi že zgodaj. Priporočljivo je redčenje plodov, da so preostali debelejši.


Big bomba

je marelica z izredno velikimi plodovi. Je srednje zgodnja in odporna na nizke zimske temperature. Plodovi so rumeno oranžni s temnejšo pokrovno barvo. So zelo dobrega okusa in lepo izraženo aromo.
Je samooplodna in zelo odporna na bolezni.


Goldrich

Sorta je precej odporna na bolezni  in delno samooplodna. Plodovi so intenzivno oranžne barve, zelo sočni, čvrsti in izredno dobrega okusa. Zorijo v juliju.


Bergeron

Pozna marelica. Kožica je zelo nežna, žafranovo oranžne barve. Meso je aromatično in zelo dobrega okusa. Zori v začetku avgusta.
Sorta cveti pozno in dobro prenaša mraz. Je zelo odporna in samooplodna sorta.


Orangenrot

Veliki plodovi so rdeči na oranžni podlagi. So sočni in zelo dobrega okusa. Zori v sredini julija.
Sorta je precej odporna na cvetno monilijo in bakterijski ožig ter odporna na šarko. Ker pozno cveti, se izogne pozno pomladanskim pozebam.
Je delno samooplodna, vendar je za boljšo oplodnjo priporočljivo v bližini saditi še opraševalca. Dobra opraševalca sta sorti Goldrich in Bergeron.Marelice so vsestransko uporabne.
Najslastnejše so seveda sveže.


Slastna sta marmelada in džem


sladoled


pite...


Slastne so tudi posušene.


Ni komentarjev:

Objavite komentar