petek, 18. marec 2016

Kaki


Domovina kakija sta osrednja Kitajska in Koreja. Od tu so ga v prenesli v Ameriko in nato preko Italije tudi k nam. Zaradi izvora ga imenujemo tudi vzhodno ali zlato jabolko.


Sladki plodovi kakijev so pri nas zelo priljubljeni. Doma so predvsem v primorju. V zadnjih letih ga vse pogosteje srečujemo tudi v notranjosti. Tu mu namenimo sončno in zavetno lego ter ga vsaj v prvih letih pozimi tudi zaščitimo.
Mlade rastline so precej občutljive na nizke temperature. Najbolj je občutljiv med brstenjem, ko mlade poganjke lahko poškoduje že temperatura -1 do -2°C. Ker cveti šele v maju in juniju, spomladanske pozebe niso nevarne.
Na mraz je najmanj občutljiva sorta Tipo.
Sadimo ga v globoka in odcedna tla, ki so dobro založena s humusom. V tleh naj ne bo kamenja, da se korenine lahko lepo razrastejo. V sušnih letih predvsem mlada drevesa zalivamo.

Kaki pri nas nima omembe vrednih bolezni škodljivcev in ga zato ni potrebno škropiti. tudi obrezovanja skoraj ne potrebuje.

Kaki prvi dve leti po sajenju raste slabše, kasneje bujneje. Mladim kakijem razpiramo veje, da bodo krošnje zračne. Moramo pa biti pazljivi, saj je les kakijev zelo krhek in lomljiv.
V rodnosti veje krajšamo, da se zaradi teže plodov ne lomijo. Povešene spodrezujemo. Pazimo, da je v krošnji dovolj enoletnega lesa, ki izrašča iz dveletnega in tako zagotovimo dobro rodnost. Krošnje naj bodo zračne, da se rodnost ne preseli na zunanji del.

Plodovi kakija vsebujejo veliko vitaminov C in A, kompleks vitamina B ter mineralov, železa, kalcija, fosforja, kroma, bakra, joda in drugih rudnin. Vsebujejo tudi veliko vlaknin in antioksidantov. So prava zakladnica za hladnejše dni. Ugodno vpliva na naše zdravje in počutje.

Kaki obiramo pozno jeseni, ko drevo že odvrže listje. Za dobro dozorevanje zahteva dolgo in toplo jesen, predvsem pa zavetne lege zaradi občutljivosti plodov.
Pri obiranju moramo biti previdni, zato je najbolje, da uporabimo škarje. Plod odrežemo skupaj s pecljem in čašo.


Obrane sadeže moramo navadno umediti preden so primerni za uživanje. Izjema so oplojeni plodovi, ki imajo semena.


V naši ponudbi imamo naslednje sorte kakijev.

Tipo

Ima zelo velike okroglaste plodove, ki so izredno sočni, sladkega in aromatičnega okusa. Kožica je ob obiranju rumene do oranžne barve, ob umeditvi postane intenzivno oranžna. Meso je rumeno - oranžno pri neoplojenih plodovih, pri oplojenih pa rumenkasto - rjavo.
Sorta Tipo je odporna na zimsko zmrzal in redno ter obilno rodni.


Cioccolatino

Plodovi so nekoliko manjši kot pri ostalih sortah. So sladki in nežni. Kožica je gladka in užitna. Meso je čvrsto in hrustljavo tudi, ko so povsem zreli. Plodove lahko uživamo cele kot jabolka, neposredno z drevesa. Ime je dobil zaradi čokoladno obarvanih prog v mesu. Prenese temperature do -16° / -18°C in ga lahko zato sadimo tudi v zavetne lege vrtov v notranjosti Slovenije.
Sorta je samooplodna!


Vanilija

Ta sorta kakija je posebno priljubljena sorta zaradi svojega aromatičnega okusa.
Zorijo v začetku novembra. Ima redno in bujno rodnost. Plodovi so večji in tehtajo tudi do 250 g. Za uživanje so primerni, ko so obarvani temno oranžno do rdečkasto.
Kaki Vanilija sadimo na sončne lege. Najbolj nevarne so pozebe zgodnje jeseni. Je dokaj odporna sorta, saj varstvo pred boleznimi in škodljivci ni potrebno.


Nikita 

Kaki Nikita je križanec med japonskim in ameriškim kakijem. Po slednjem je podedoval odpornost na nizke temperature. Prva leta ga je vseeno potrebno zaščititi, kasneje pa prenese tudi do -24°C.
Plodovi zorijo novembra. So nekoliko manjši od klasičnih kakijev, ploščato okrogli. Rumena barva prehaja z zrelostjo v oranžno. So sladkega okusa s karamelno aromo. Je samoneoplodna sorta, a razvije neoplojene plodove, ki jih moramo umediti.


Rojo brillante 

Rojo brillante je v Španiji zelo priljubljena sorta z velikimi gladkimi plodovi, ki v povprečju tehtajo 250 g. Kožica je oranžno rdeča, meso je intenzivno rumeno oranžno, čvrsto in zelo sladko. Pred uživanjem ga je potrebno umediti.
Zori konec oktobra in v novembru.


Plodove lahko uživamo sveže,


iz njih naredimo marmelade,


pite,


kreme.


Kaki je zelo primeren tudi za sušenje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar