četrtek, 24. maj 2018

Kiwano

Še ena zanimiva rastlina, ki jo boste to pomlad lahko kupili v lončkih Dobro & Zdravo je kiwano ali afriška bučka, ki izhaja iz južne Afrike, kjer raste kot divja rastlina.


Je enoletna rastlina, ki doseže do 3 metre. Sadimo jo na sončna in topla mesta. Priporočljivo je gojenje ob opori, kar omogoča enostavnejšo oskrbo in spravilo pridelka. Plodovi ostanejo čisti.
Listi so veliki in dlakavi; podobni so listom kumar. Cvetovi so svetlo rumeni.


Za uspešno gojenje potrebuje visoke temperature in nižjo zračno vlago. Optimalna temperatura je med 26 in 30°C. Zato spomladi ne hitimo s sajenjem. Tla naj bodo globoka in bogata z organsko snovjo.
Rastlina je zelo odporna. V rastlinjakih pa moramo paziti na primerno zračno vlago. Pogosto je potrebno zračiti, da jo tako znižamo.

Kiwano obiramo sproti, ko se barva plodov spreminja iz zelene v oranžno. Skladiščimo jih lahko zelo dolgo (tudi več mesecev) tudi na sobni temperaturi. Paziti moramo, da se med sabo ne dotikajo. Dozorevajo tudi med skladiščenjem.

Plodovi so oranžni, veliki približno 15 cm. Zreli so oranžni in imajo majhne, nežne bodice. Užitna je želatinasta sredica ploda, ki je zelena in zelo sočna. Ima aromatičen in osvežilen okus, ki je nekakšna mešanica okosov kivija, banane, limone in melone.


Hranilna vrednost kiwana (na 100g):
(povzeto USDA)

kalorije
44
voda
88,97 g
skupaj maščobe
1,3 g
natrij
 2 mg
kalij
123 mg
kalcij
13 mg
ogljikovi hidrati 
8 g
beljakovine
1,8 g


Vsebuje tudi:

vitamin C 
 5,3 mg
vitamin A

vitamin B6 

železo
1,1 mg
magnezij
40 mg

Sredico kiwana lahko pojemo kar iz lupine.


Dodamo jo lahko tudi osvežilnim napitkom.
Zelo zanimiv okus dobimo, če v mešalniku zmešamo kiwano, lubenico, jagode, limeto. Osladimo lahko z medom. Postrežemo ohlajeno.


Ni komentarjev:

Objavite komentar