ponedeljek, 25. januar 2016

Napovedujemo

Letošnja pomlad bo prinesla precej novih, zanimivih rastlin za vaše vrtove. V naslednjih tednih vam jih bomo tudi predstavili, da bo odločitev lažja, ko bo čas, da jih posadite in se kasneje veselite pridelka. Našli jih boste v zdaj že dobro prepoznavnih rumenih lončkih Dobro & Zdravo.


O sladkem krompirju smo pisali že v prejšnjem letu. Poskrbeli smo tudi za nekaj dodatnih nasvetov, da bi bili pri vzgoji čimbolj uspešni.

Lansko leto ste lahko preizkusili sorto Beauregard. Sorta ima velike podolgovate gomolje, ki jih prekriva rdeča lupina. Meso je izrazito oranžne barve, sladkega in polnega okusa. Pridelek lahko poberemo 90 dni po sajenju.


V letošnjem letu mu dodajamo še dve novi sorti.
Prva je Bonita. Kožica je obarvana svetlo rjavo. Meso je belo, z rahlim rumenim odtenkom. Pridelek pobiramo po 3 mesecih.


Tretja sorta, ki jo boste lahko kupili pri svojih vrtnarjih ali preko naše spletne trgovine Flora Express, je Murasaki. Gomolji imajo vijolično kožico in belo meso. Imenuje se tudi japonski sladki krompir. Je zelo odporna sorta, ki jo pobiramo 3 do 4 mesece po sajenju.

Tudi sama sem lansko leto prvič posadila to zanimivo gomoljnico. Da bi se izognila spremenljivim razmeram nekoliko višje lege, sem ga posadila v rastlinjak. Zaradi pomanjkanja prostora sem jo posadila kar ob oporo med paradižnike in paprike.


Batata je tudi cvetela.Ker so se gomolji izoblikovali zelo plitvo, sem jih vsake toliko časa osipavala, da niso gledali iz zemlje.


Jeseni smo izkopali približno 5 kg gomoljev.


Največji je bil težak cel kilogram.


Glede na lanske izkušnje, bomo prav gotovo našli prostor za nekaj sadik tudi letos.

1 komentar: