torek, 15. december 2015

Odporne sorte jablan

Vrtičkarji in tudi večji pridelovalci vedno bolj segajo po odpornejših sortah sadnega drevja. S tem se izognemo mnogokratnim škropljenjem, a pri tem še vedno pridelamo zdrave plodove.

Za prihodnjo pomlad smo že naročili nekatere sorte odpornih jablan in vam jih, da bo odločitev lažja, nekaj predstavljamo že sedaj.
Sorta je odporna na glivične bolezni in tudi in ne rabi veliko obrezovanja.

Rosette

Sorta je robustna in odporna na škrlup.
Zori v začetku avgusta in daje visok pridelek svetlo rdečih plodov srednje velikosti (65 – 70 mm).  Če pustimo jabolka dozoreti na drevesu, se na prečnem prerezu tvori rdeče obarvanje v obliki rozete. Jabolka so sočna, hrustljava, sladka, z rahlo malinovo aromo. Meso skoraj ne oksidira (porjavi).

Gerlinde
križanec 'elstar' x 'TSR 15 T3'


Je na škrlup in na jablanovega raka odporna sorta. Primerna je za proizvodne nasade in vrtove.
Zori od začetka do sredine avgusta.
Plodovi so srednje veliki, intenzivno rdeče barve na zlato rumeni podlagi. Meso je čvrsto in sočno, odličnega okusa z značilno aromo sorte elstar. Ponekod se je je prijelo ime 'zgodnji elstar'.

Rewena
križanec  ('koksova oranžna reneta' x 'oldenburg') x 'BX 44,14'


Odporna je na hrušev ožig, bakterijski ožig listov in škrlup. Sorta dobro prenaša mraz in tudi v območjih s poznopomladanskimi pozebami daje dober pridelek.
Zori sredi avgusta in je za uporabo primerna do oktobra.
Plodovi so srednje veliki do veliki, nekoliko izdolženi in nekoliko rebrasti. Zelenkasta osnova je do 80% pokrita s temno rdečo barvo. Meso je drobno zrnato, sočno in rahlo kiselkastega okusa.

Reglindis
križanec 'james grieve' x 'BK 44,18'


Odporna je na sadno pršico, škrlup, zimski mraz. Zelo malo občutljiva na spomladanske pozebe, pepelovko in hrušev ožig. Za enkrat se pri tej sorti ne pojavljata rak in monilija.
Zori konec avgusta in zdrži do oktobra.
Plod je srednje velik, rahlo rebrast. Osnovna barva je rumena, ki je 30 – 70% pokrita z živo rdečo. Delno je občutljiv na odtiske. Meso je nežno, rumeno, hrustljavo, sočno; sadnega, harmoničnega okusa.

Merkur
križanec 'topaz' x 'rajka'


Sorta je odporna na škrlup. Merkur je sorta, ki je primerna za manjše vrtove.
Zori v konec avgusta / začetek septembra. Skladišči se lahko do marca.
Plod je srednje debel, okrogel, rahlo sploščen. Osnovna rumena barva je skoraj v celoti prekrita z rdečo do škrlatno rdečo barvo.
Meso je rumenkasto, čvrsto, sočno, sladko in zelo aromatično.

Galiwa
križanec 'gala' X 'K1R20A44'


Odporna je na škrlup.
Zori v začetku septembra. V hladni kleti jo lahko skladiščimo do pomladi.
Plod je srednje velik do velik, svetlo rdeč na oranžno rumeni podlagi. Meso je sladko, čvrsto, sočno, hrustljavo in dišeče. Jabolko je sladko kot gala in primerno za svežo porabo in kompote.

Rebella
križanec 'zlati delišes' x 'remo'


Odporna je na pepelovko, bakterijski ožig listov, sadno pršico in škrlup. Zaradi neobčutljivosti na zmrzal, se jo priporoča tudi za višje lege.
Zori od začetka do sredine septembra. Skladiščimo jo lahko do decembra.
Plod je srednje velik do velik z rahlo rdečkasto barvo s 60 – 80 %  pokritosti. Meso je sočno, hrustljavo, prijetno sladko kiselkasto s sadno aromo.

Sirius
križanec 'zlati delišes' x 'topaz'


Sirius je odporen na škrlup.
Zori sredi septembra in se dobro skladišči.
Plod je velik in zeleno rumeno obarvan, na osončeni strani lahko prehaja barva v oranžno. Meso je rumenkasto, čvrsto, sočno in sladko kislega okusa.
Vsebuje zelo malo alergenov!

Karneval
'vanda' x 'cripps pink'


Odporen je na škrlup in dokaj odporen na pepelasto plesen. Primeren za ekološko pridelavo.
Zori konec septembra in se dobro skladišči tudi v navadni kleti.
Plod je srednje velik. Osnovna barva je rumena, na kateri so izrazite značilne rdeče nekoliko razmazane proge. Značilna obarvanost pride najbolj do izraza na rahlo senčnih legah. Meso je belo, sočno, rahlo kislo in s prijetno aromo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar