četrtek, 19. november 2015

Ste za kavo?

Tokrat nimam v mislih tiste dišeče temne tekočine v vaši najljubši skodelici. Seveda si jo po želji lahko privoščite. Beseda bo tekla o rastlini.


Navadni kavovec, kakor se imenuje rastlina kave, je hvaležna in nezahtevna sobna rastlina. Če ji zagotovimo dobre pogoje, lahko zraste do dveh metrov. Listi so temni in bleščeči z valovitim robom.


Navadni kavovec najbolje uspeva na svetlem mestu, a ne na direktnem soncu. Rastlino zavarujmo pred prepihom. Poleti mu zagotovimo normalno sobno temperaturo, pozimi naj se temperatura giblje med 15 in 20°C.
Med cvetenjem temperatura ne sme biti nižja od 18°C, če želimo, da se na rastlini razvije tudi kakšen plod. Rastlina prvič zacveti, ko doseže višino okoli 1 metra. Vonj je podoben jasminu.


Plodove lahko tudi sušimo, a če jih bi želeli uporabiti, ne smemo pozabiti, da jih je potrebno prepražiti. Plodove smemo pričakovati le na starejših rastlinah, ki smo jih umetno oprašili.


Navadni kavovec dobro uspeva v zemlji za lončnice.
Poleti rastline obilno zalivamo, vendar odvečno vodo iz podstavka ali okrasnega lončka vedno odlijmo. Pozimi zalivamo manj, vendar se zemlja ne sme popolnoma izsušiti.
Da zagotovimo ustrezno vlažnost zraka, rastline pršimo nekajkrat na teden. Na to moramo biti še posebej pozorni v času cvetenja.
Gnojimo na dva tedna v času rasti.
Spomladi lahko rastline obrežemo in po potrebi presadimo.
Ni komentarjev:

Objavite komentar