Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?

Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70
več na www.vrtko.si

Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03

torek, 10. november 2015

Sajenje malin


Malina je sadež, ki nas lahko razveseljuje od zgodnjega poletja pa vse do prvih zmrzali. Najbolj poznamo rdeče maline. Vse bolj pa so razširjene tudi tiste z rumenimi, črnimi ali purpurnimi plodovi.


Malina najbolje uspeva v območjih z zmernimi temperaturami; poleti naj ne bodo previsoke. Zelo ji ustrezajo zračne lege v hribovitem in gorskem svetu. Gojimo jih lahko do 1000 m nadmorske višine. Priporočljivo je sajenje na zračne do zmerno vetrovne lege, da preprečimo okužbe zaradi visoke vlage.
Maline najbolje uspevajo v rahlih, zračnih in bogato založenih tleh. Pred sajenjem v tla vdelamo preperel hlevski gnoj ali kompost, lahko tudi mineralna gnojila.

Za vrtove največkrat kupimo vlončene sadike, ki jih lahko sadimo skoraj skozi vse leto, saj pri presajanju ne doživijo večjega šoka.

Sajenje malin

Rdeče in rumene maline sadimo jih na razdaljo približno 45 cm, črne nekoliko bolj narazen. Sadimo jih 5 cm globlje kot so v loncu. Tako izzovemo večje izraščanje poganjkov. Poganjke pri sajenju prikrajšamo na višini 15 do 30 cm.
Prikaz rezi malin po sajenju

Gojitvene oblike

Maline lahko gojimo ob različnih oporah.
Najbolj preprosto je gojenje v šopu. Za oporo uporabimo posamezne kole, ob katere privezujemo šope rozg. Slaba stran tega načina je zamudno obiranje.

Šopi privezanih rozg ob kol

Gojenje ob enojni žici 
Opora je pokončen kol višine 1,8 m z dvema enojnima žicama. Spodnja je na višini  med 0,6 in 1,0 metra, druga med 1,5 in 1,6 m.
 Posamično privezani poganjki ob enojno žico


Manj pogost je 'V' sistem gojenja, kjer rozge privezujemo izmenično na obe strani opore.


Zelo uporaben in enostaven za vzdrževanje je dvojni 'T' sistem
Malinove rozge naravnamo med žici, kar pa jih izraste izven tega pasu, jih izrežemo. Med spodnji žici lahko za boljše razporejanje poganjkov namestimo še navzkrižne vezi iz vrvice ali žice.
Če nimamo vrta, si lahko maline posadimo v večje posode na terasi ali balkonu.


Ni komentarjev:

Objavite komentar