ponedeljek, 23. november 2015

Božični kaktus

Božični kaktus so oboževale naše babice in še vedno je pogost okras naših stanovanj. Spada med členkaste kaktuse, ki izvirajo iz Južne Amerike. Njegovi listi so spremenjeni v ploščate zelene  členke. Ima povešavo rast. Novi členki in popki poženejo iz starih končnih členkov.


S cvetjem nas razveseljuje v času, ko se vse vrti okrog praznikov. Barvna paleta cvetov je zelo široka: od belih, rumenih, oranžnih, rdečih, vijoličnih in roza.


Največkrat jih kupimo od konca oktobra dalje, ko so rastline že polne popkov.


Božični kaktus je zelo toleranten kar zadeva temperature. Najbolje je, da jim namenimo mesto na vzhodni ali zahodni okenski polici, kjer so zaščiteni pred ostrim opoldanskim soncem.

Sadimo jih v dobro odcedno zemljo. Uporabimo lahko že pripravljene mešanice za kaktuse. Božični kaktus ni pravi kaktus, zato potrebuje več vlage od njih. Zalivamo redno, ko je substrat suh na otip. Gnojimo redno z manjšo količino gnojil.

Kaj naredimo, da nam bo božični kaktus ponovno zacvetel?

 • Po cvetenju naj kaktus počiva približno 2 meseca. V tem času mu zagotovimo nižje temperature (med 12 in 15°C). Zalivamo malo.
 • V času rasti ga postavimo na pred močnim soncem zaščiteno mesto in ga zalijemo vedno, ko je zemlja suha na otip ter dognojujemo.
 • Jeseni kaktus pripravimo na ponovno cvetenje. Skrajšamo čas osvetlitve, lahko tudi s pokrivanjem in ga postavimo v hladen prostor (med 12 in 15°C) dokler se ne pojavijo cvetni popki.
 • Ponovno povečamo količino vode in ga postavimo v toplejši prostor, kjer temperatura ne pade pod 12°C. 

Božični kaktus presajamo na 2 do 3 leta ali ko lonček postane premajhen. Najpogosteje to storimo spomladi, kar pa ni pogoj za uspešno gojenje.

V primernem okrasnem lončku in s prazničnimi dodatki, bo božični kaktus poseben okras vašega doma.

1 komentar:

 1. Čudoviti kaktusi. Meni vsako leto nadomestijo božično zvezdo. Bolj so skromni pri vzgoji.
  Lep pozdrav,
  Andreja

  OdgovoriIzbriši