Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


četrtek, 08. oktober 2015

Zeleni paradižniki

Tile jesenski dnevi so kot nalašč, da v kozarce in kozarčke pospravimo še zadnje paradižnike, paprike in ostalo zelenjavo.
Dostikrat se sprašujemo kaj narediti iz zelenih paradižnikov.


Na voljo je mnogo različnih receptov za mešane solate. Sama uporabljam spodnji recept, ki ga prilagajam vsakič sproti, glede na sestavine, ki so na voljo.

Sestavine: 
1 kg zelenih paradižnikov
1 kg kumaric brez semen (če imamo večje, jih prerežemo in semena odstranimo)
6 večjih rdečih korenčkov
12 zelenih paprik
6 rdečih paprik
1 zeljna glava
2 veliki čebuli
2 žlici soli

Zelenjavo očistimo, zrežemo, posolimo ter zmešamo. Pokrijemo s prtom in pustimo stati čez noč.


Naslednji dan odcedimo sok, ki se je nabral in mu dodamo še:
3/4 l kisa
1/4 l vode
3 dcl olja
3 sesekljane lovorjeve liste
10 zrn popra
1 žlico gorčice.

V večji posodi pustimo vreti 10 minut in nato dodamo še zelenjavo. Dobro prevremo in poskusimo, če je dovolj slana.

Še vročo damo v kozarce, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladi. 



Za ljubitelje hrena pa spodnji recept, ki pride pri nas na vrsto danes.

Ajvar iz zelenih paradižnikov

Sestavine:
3 kg zelenih paradižnikov
0,5 kg belo rumene paprike

Oboje očistimo, zmeljemo na mesoreznico ali multipraktik in na cedilu pustimo 2 do 3 ure, da se odcedi.
Nato dodamo:
0,5 l olja
0,5 l gorčice
0,5 kg sveže naribanega hrena
2 žlici soli.

Dobro premešamo in damo v kozarčke. Pazimo, da v kozarčkih ostane čimmanj zraka.

Ta ajvar lahko ponudimo h kuhani govedini ali prekajenem mesu.

3 komentarji: