Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce 30G, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67
Vrtni center Maribor, Koroška cesta 171, Maribor, tel. 059/13 60 70

več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


sreda, 02. september 2015

Sadne grmovnice za žive meje

V večjih vrtovih lahko za živo mejo posadimo tudi grmovnice, ki rodijo užitne plodove. Pa ne samo to; vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki so koristne za naše zdravje. Viške plodov si rade privoščijo tudi ptice in druge živali.

Sadimo lahko eno vrsto rastline ali ustvarimo mešano živo mejo.
Primerne rastline so:

Končna višina grmov je 3 do 4 metre. Listi so podolgovati in zeleni, spodaj sivkasti. S tem ustvarijo prijeten kontrast v barvi. Cvetovi so precej neopazni, jagode pa jeseni žarijo na vejicah. Oljčica je samooplodna, vendar je za večji pridelek priporočljivo saditi več sort.
Plodovi vsebujejo veliko vitamina C, A in E, mineralov flavonoidov in drugih bioaktivnih snovi. Okus je prijetno kisel in sočen. Uživamo lahko sveže, jih predelamo v sokove in marmelade ali jih posušimo.

Oljčica (pointilla) Amoroso zori od sredine do konca septembra in je najzgodnejša med Pointillami. Jagode so nekoliko manjše kot pri ostalih dveh sortah in nekoliko bolj temno rdeče kot pri sorti Sweet'n'sour. Pokrite so s svetlimi pikami. Okus je blag in zaokrožen. Pri tej sorti je kvaliteta plodov največja, kar odtehta tudi nekoliko nižji pridelek.


Oljčica (pointilla) Fortunella zori konec septembra do sredine oktobra. Že v tretjem letu lahko dobimo 3 – 4kg plodov. Jagode so velike kot pri ribezu in nekoliko večje, kot pri ostalih dveh sortah. So jantarne barve in pokrite z belimi pikami. 


Oljčica (pointilla) Sweet'n'sour zori konec septembra do sredine oktobra in ima največji donos med pointilami. Že v tretjem letu lahko doseže 4 kg pridelka. Jagode so koralne barve in pokrite z belimi pikami. Okus je sladko kisel, z nekoliko ostrine, ki pa ni odbijajoča. Nekoliko spominja na šumeče bonbone iz otroštva.je grm ali manjše drevo, ki lahko zraste tudi nekaj metrov visoko. Cveti zelo zgodaj z majhnimi rumenimi cvetovi. Plodovi so drnulje; 2 do 3 cm dolgi ovalni svetlo do temno rdeči. So kislo trpkega okusa. Za sveže uživanje so primerni le prezorjeni plodovi. Plodove lahko kandiramo, sušimo; iz njih izdelujemo sokove, marmelade, kis in žgane pijače.


Listi so  srednje veliki in ovalni. Najprej so bronaste, nato pa zelene barve. Jeseni se obarvajo oranžno rdeče.
Cveti zgodaj spomladi z lepimi belimi cvetovi.Zori v juliju. Plodovi so majhni (okrog 8 mm) na dolgem peclju. V grozdu je 6 do 12 plodov. Je sladek in sočen.
Uporabljamo sveže ali pa jih predelamo v sok, marmelade...


Je listopadna rastlina, ki za svojo rast zahteva sončno do polsenčno lego. Zanimiva je v vsakem letnem času, tako spomladi ko cveti kot tudi poleti, sredina do konca avgusta, ko zorijo plodovi.
V jeseni je lepa okrasna grmovnica, ko se čudovito, jesensko, obarvajo njeni listi.
Aronijo lahko uživamo svežo, lahko posušimo plodove na soncu ali pa iz nje pripravimo marmelado, sok in druge kulinarične proizvode.
Aronija je izredno bogata z antioksidanti in je zato zelo cenjena zaradi svojih zdravilnih učinkov.


Sorta Korsor ima pokončno rast, končna višina je 3 do 4 m. Je zelo robustne rasti in je odporen na različne bolezni in škodljivce. Zori konec avgusta do začetka septembra z zelo velikimi in enakomerno zrelimi jagodami. Pri odrasli rastlini lahko pričakujemo zelo velik donos; cca. 25 kg.
Sok iz jagod je zelo sladek in ima zelo intenziven okus.


Bezeg Black beauty je sorta s temnimi listi in roza socvetji.
Rastlino lahko vzgojimo v grm ali manjše drevo. Skozi celo leto lahko občudujemo temno škrlatne liste. V juniju zacvetijo roza dišeča socvetja.
Kasneje se razvijejo temne užitne jagode. Le-te lahko uporabimo za marmelado ali sokove.

  • RAKITOVEC
je trajni grm, ki zraste do višine 6 metrov. Je izredno trdoživa rastlina, odporna na nizke zimske temperature in veter. Grm je zelo dekorativen, z trnastimi vejami in sivo skorjo, ter sivozelenimi, suličastimi listi. Jeseni so veje polne velikih oranžnih jagod, ki so prava zakladnica vitaminov in antioksidantov in katere lahko obiramo tudi v zimskem času. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da moramo za tvorbo plodov posaditi moško in žensko rastlino. Rastlina cveti z dišečimi, medonosnimi rumenimi cvetovi, iz oplojenih ženskih cvetov pa se razvijejo jajčasti rdeče oranžni plodovi. Okus je prijetno kisel.  Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok.


    1 komentar: