Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 10. avgust 2015

Jajčevci

Poletje nam nudi izobilje jajčevcev. Poznamo sorte s plodovi različnih oblik in barv.


Najbolj razširjeni so temno vijolični.

 Mini jajčevec Ophelia

Zadnja leta se pestrost sort veča tudi pri nas.

 Bel jajčevec Clara

Pisan jajčevec Rania (levo) in jajčevec, ki ima bolj kroglaste svetlo vijolične plodove Beatrice (desno)

Različne sorte jajčevcev z domačega vrta: Rania, Clara, Galine, Beatrice

Uporabimo jih lahko na zelo različne načine.
Dušene dodamo v omake, jih polnimo, ocvremo, pečemo na žaru. So sestavina priljubljenega ajvarja in drugih shrankov. Zelo dober je tudi kaviar revežev.

Najbolj pa gredo v slast vloženi v oljčno olje. Uporabimo lahko različne sorte jajčevcev. Potrebujemo še česen, baziliko, nekoliko soli in kvalitetno oljčno olje.


Jajčevce očistimo, narežemo na 0,5 do 1 cm debele rezine in jih spečemo ali na žaru ali v pečici na 200°C.


Pečene zlagamo v kozarce in jih nekoliko posolimo. Dodamo nekaj rezin česna, listov bazilike, lahko tudi nekaj zrn popra in zalijemo z oljem. Najlažje nam bo, če bomo olje prilivali postopno, ko zložimo nekaj plasti jajčevcev. Kozarce zapremo in pasteriziramo.



Zelo dobro se podajo kot priloga k mesu z žara. Sama jih imam zelo rada na kruhu z rezino sira. Še okusnejši so, če jih, zložene na krožnik, pokapamo z balzamičnim kisom in posujemo s svežimi listi bazilike.
In še namig: dodamo lahko tudi pečeno papriko in bučke. Olje pa porabimo pri pripravi drugih jedi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar