Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


ponedeljek, 03. avgust 2015

Češnjevi paradižniki

Češnjevi paradižniki so verjetno najbolj priljubljeni paradižniki, ki jih sadimo na gredice in v posode.


Na voljo je veliko sort, ki se med seboj razlikujejo po obliki, barvi in seveda okusu.  


Najboljši so seveda sproti, sveže obrani. Z njimi se radi posladkamo tako odrasli kot otroci.
V času, ko pa jih je v izobilju in ne uspemo vseh pojesti, jih nekaj porabimo za pripravo ozimnice.

Lahko jih sušimo. Za ta namen je med najprimernejšimi sorta Tomaccio, ki ima izredno sladke plodove. Po sušenju, jih lahko vložimo v olje kar same ali z dodatkom česna in dišavnic.


Iz njih pripravimo omako. Da je obstojnejša, jo začinimo s soljo. Po želji lahko dodamo tudi čebulo, česen in dišavnice kot so bazilika, rožmarin, origano. Ljubitelji ostrejših omak boste dodali še poper ali čilije.



Češnjeve paradižnike lahko vložimo tudi v kis. Spodnji recept je preizkusila naša Maksimiljana in pravi, da so odlični.

Sestavine:
500 g češnjevih paradižnikov
200 ml kisa
300 ml vode
70 g sladkorja
2 žlički soli
10 strokov česna
10 zrn popra
vejica bazilike (odlična je pisanolistna sorta pesto perpetuo)
50 ml oljčnega olja
voda za blanširanje

Postopek:
Zmešamo vodo in kis, dodamo sol, sladkor, narezan česen in poprova zrna. Dodamo lahko tudi baziliko. Mešanico segrejemo do vrenja in kuhamo 10 minut. Odstranimo baziliko in v kozarce kasneje dodamo sveže liste.
Paradižnik operemo, stresemo v vrelo vodo in blanširamo 3 minute. Takoj ga preložimo v ogrete kozarce in prelijemo s kisovim prevretkom. Pred zapiranjem dolijemo še nekoliko oljčnega olja.

Shranek lahko odpremo po nekaj tednih, ko so paradižniki dobro prepojeni s tekočino.


Pa še nasvet: uporabimo lahko paradižnike različnih barv in oblik, da bo shranek še bolj zanimiv.
Razmerje med kisom in vodo ter količine začimb prilagodimo lastnemu okusu.

1 komentar:

  1. Hvala za objavo novih vrst sadja. Navdusena nad mirabelo. Bomo kupili.
    Lep pozdrav,
    Andreja

    OdgovoriIzbriši