torek, 16. junij 2015

Šisandra – jagode vitalnosti

Šisandra izvira iz severne Kitajske. Imenujejo jo wu wei zi, kar v prevodu pomeni sadež petih okusov. V njej so namreč zastopani vsi glavni okusi: kislo, sladko, grenko, slano in pekoče. Predstavljo pet osnovnih elementov (les, ogenj, zemlja, kovina in voda) in vplivajo na pet najpomembnejših organov v telesu: srce, jetra, pljuča, vranico in ledvica.

Šisandra vpliva na
  • splošno počutje
  • živčni sistem
  • oči
  • spodbuja delovanje možganov
  • splošnem zavira procese staranja
  • razstruplja jetra
  • izboljšuje videz kože...


Je zelo bujna vzpenjalka, ki v višino doseže do 10 metrov. Cveti v maju in juniju. Kasneje obrodi rdeče okrogle jagode, ki jih uživamo od avgusta do konca septembra.




Zahteva bogato in vlažno zemljo, posadimo jo na polsenčno mesto. Prve plodove lahko oberemo četrto do šesto leto po sajenju.



Plodovi, listje in lubje so bogati z vitaminom E, z mikroelementi in antioksidanti. Plodove uživamo sveže ali posušene. So nekoliko nenavadnega okusa; lupina je sladka, meso je kislo, semena so trpka in grenka, notranjost semen ima slan okus.



Za čaj lahko uporabljamo suhe jagode in zdrobljene in posušene liste ter vejice.

Čaj iz listov in vejic
2 čajni žlički suhih zdrobljenih listov in vejic prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati nekaj ur. Čaj lahko sladimo z medom.





Čaj iz jagod
1 do 2 čajni žlički jagod pustimo vreti v skodelici vode 2 minuti. Stoji naj še do 12 ur. Sladimo po želji. Usedlino lahko dodamo v jogurt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar