Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


torek, 30. junij 2015

Aronija

Aronija izvira iz severne Amerike. V nasadih se goji predvsem črnoplodna (Aronia melanocarpa).


Poznamo tudi rdečeplodno (Aronia arbutifolia).Črnoplodno aronijo gojimo tudi kot okrasno rastlino zaradi njenih cvetov, plodov in listov, ki se jeseni obarvajo rdeče.
Grm aronije zraste do 2 metra visoko. Je precej pokončne rasti. Veje imajo sivo rjavo lubje. Razdalja med grmi v vrsti je od 1 do 1,5 metra, med vrstami pa 2,5 do 3 metre.


Listi so ovalni, svetleči, temno zeleni. Jeseni se obarvajo živo rdeče.


Cvetovi so belo rožnati in združeni v kobulasto socvetje.


Plodovi zorijo sredi avgusta. Le-ti so kot majhna jabolka, ki tehtajo od 1 -1,5 grama. So zelo obstojni in jih lahko hranimo na hladnem tudi do treh tednov.


Plodovi so prava zakladnica antocianov. Zaradi trpkosti plodove redko uživamo sveže. Na tržišču je na voljo 100% sok aronije. Priporoča se uživanje pol decilitra po zajtrku in pol decilitra zvečer pred spanjem.

Aronija svojo trpkost izgubi, če jo mešamo z drugimi sokovi, npr jabolčnim. Tako dobimo napitek prijetnega okusa.

Popolnoma zrele plodove lahko uživamo tudi sveže. Priporoča se približno 30 plodov dnevno.
Plodove lahko posušimo in jih uživamo samostojno ali pa jih dodamo v jogurt, kosmiče, smoothie...

Džem iz plodov aronije. Zaradi kislo-sladkega okusa je zelo primeren za namaz za palačinke, kruh, peciva. Lahko ga vmešamo v jogurt, skuto ali sladoled.


Aronijo zaradi njene močne barve in drugih zdravilnih učinkovin dodajamo tudi marmeladam, medu, čokoladi in drugim prehrambenim izdelkom.


Doma si lahko pripravite tudi presno marmelado iz aronije.
Skodelici svežih plodov dodamo žlico ali dve medu, noževo konico cimeta in po želji še kako drugo sadje (npr. jabolka, jagodičje...). Vse skupaj v mešalniku zmešamo v kašo.
Pa dober tek!

Aronija zmanjšuje tveganje pred pojavom številnih bolezni jeter, prebavil in sečil. Blagodejno vpliva na srce in ožilje, izboljšuje vid in preprečuje nastanek sive mrene tes ščiti oči pred UV žarki.

3 komentarji:

 1. Ne vem če so vse aronije istega okusa, a tist ki sem jo jaz poizkusila je bila po domače povedano groznega okusa. Niti po grlu ni šla dol. Vsaka čast tistim, ki jim je aronija všeč.
  Lep dan!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Okus aronije je res trpek, vendar z zrelostjo nekoliko izgine. Ravno zaradi trpkosti se priporočajo kombinacije z drugim sadjem.

   Izbriši
 2. Aronije so zares zelo trpke. Jaz iz njih delam marmelado. Najboljša je kombinacija češenj in aronije. Marmelada iz samih aronij pa po okusu malce spominja na borovničevo.

  OdgovoriIzbriši