torek, 26. maj 2015

Sladek kromipr - nekaj nasvetov, da bo bolje uspeval

O sladkem krompirju smo že kar nekaj zapisali. Dodala bom še nekaj nasvetov in namigov. Le-te sem povzela tudi po diplomski nalogi Jane Drešar, ki je izvedla poskus gojenja v Strahinju.

Slika 1: Razrast sladkega krompirja po dveh mesecih, Strahinj, 2012 (foto: J. Drešar)

Optimalna temperatura za gojenje je med 21 in 28 °C. Rastlina pri 15 °C preneha z rastjo. Tla naj bodo dobro odcedna. Pognojimo jih podobno kot za gojenje klasičnega krompirja. Za večje nasade oblikujemo grebene, na katere sadimo sadike v razdalji med 0,5 in 0,7 m v vrsti in približno 1 m med vrstami. Grebene prekrijemo s črno folijo, da preprečimo koreninjenje poganjkov. Po nekaterih virih, se za vrtičkarsko pridelavo za zelo dobro izkaže gojenje ob opori.

Sladki krompir dobro prenaša sušo, vendar v prvi fazi rasti vode ne sme manjkati, če želimo dober izplen gomoljev. V času dozorevanja potrebuje veliko manj vlage.
Rastlina ne prenese zastajanja vode.

Slika 2: Nasad sladkega krompirja (Ipomoea batatas L.), Strahinj, 2012 (foto: N. Kunstelj)

Škodljivci, ki se pojavljajo tudi pri nas so predvsem miši in voluharji, ki objedajo korenine in gomolje. Težave lahko povzročajo tudi strune, pršice, rastlinjakov ščitkar..
Pojavijo se lahko tudi glivična in druga obolenja, tako da je potrebno spremljati zdravstveno stanje rastlin.

Zrelost je odvisna od sorte. Zgodnejše sorte začnemo pobirati tri mesece po sajenju. nekateri viri navajajo, da lahko pričnemo s pobiranjem, ko opazimo rumenenje in odpadanje listov. V vsakem primeru pa moramo pridelek pobrati pred slano.
Pokazatelj zrelosti je bel izcedek iz stebla ali belo obarvanje gomolja ob poškodovanju. Priporočljivo je, da nekaj dni pred pobiranjem gomoljev odstranimo nadzemne dele in s tem povzročimo da kožica gomoljev postane nekoliko bolj čvrsta.

Gomolji sladkega krompirja

Teden dni po  pobiranju je priporočljivo hranjenje gomoljev pri temperaturi 25 °C. Kasneje jih skladiščimo pri temperaturi od 13 do 16 °C in relativno vlago med 75 in 80%.Sliki 1 in 2 sta iz diplomske naloge: Drešar J. Rast in pridelek sladkega krompirja (Ipomoea batatas L.), gojenega na Gorenjskem. Dipl. delo (VS). Ljubljana, Univ. v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo, 2014
2 komentarja:

  1. Oooo super, letos sem prvič posadila pet sadik, pa da vidimo kaj bo ratalo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Z nekoliko pozornosti do rastlin vam bo zagotovo uspelo.

    OdgovoriIzbriši