Kje nas najdete!

Kje pa nas najdete?
Vrtni center in cvetličarna Ljubljana, Vodnikova cesta 100, Ljubljana, tel. 01/515 64 52, 01/515 64 52
Vrtni center Kalce, Cesta v Kalce bš, Logatec, tel. 01/750 94 67, 01/750 94 67


več na www.vrtko.si
Nakupovanje rastlin preko spleta: www.floraexpress.si/ ali pa nas pokličite na telefonsko številko 08/385 98 03


sreda, 20. maj 2015

Ameriške borovnice – modre zapeljivke poletja

Ameriške borovnice so sorodnice naše gozdne borovnice. So rastline sonca in niso občutljive na nizke zimske temperature. Tudi spomladanska pozeba cvetov je zaradi izredno poznega cvetenja izjemno redka. Zahtevajo pa kisla tla in redno oskrbo z vodo, predvsem kadar jih sadimo v pretežno šotna tla.
Ameriške borovnice so samooplodne, vendar navzkrižna oploditev daje večji pridelek.

Okusne modre plodove lahko uživamo sveže, jih zamrznemo ali predelamo v sokove, marmelade, sladolede, likerje, ...


Ameriška borovnica Goldtraube

Vaccinium corymbosum Goldtarube
Borovnica Goldtraube je zelo trpežna sorta, odporna na nizke zimske temperature. V višino doseže 1,5 m. Je srednje zgodnja sorta z velikimi okusnimi in aromatičnimi jagodami.

Ameriška borovnica Bluecrop

Vaccinium corymbosum Bluecrop

Bujna, visoka in široka sorta z dolgimi poganjki. Delno je odporna proti boleznim, mrazu in suši. Plodovi so okrogli do rahlo sploščeni, svetlo modri z močnim poprhom. So čvrsti, dobrega okusa. Zori srednje pozno; od začetka julija do sredine avgusta.

Ameriška borovnica Liberty

Vaccinium corymbosum Liberty
Je bujno ratstoča pokončna sorta, ki je odporna na mraz. Zori od druge polovice julija dalje. Plodovi so nekoliko sploščeni, zelo okusni in aromatični. Uživamo jih lahko tako sveže kot zmrznjene ali konzervirane.

Ameriška borovnica Duke

Vaccinium corymbosum Duke

Ima pokončno, a široko rast, pridelek pa je reden in obilen. Zori od sredine junija. Jagode so povprečne velikosti, dobrega okusa. Primerne so za takojšnjo porabo in predelavo. Kožica je gladka in močna. Jagode dobro prenašajo transport in zamrzovanje. Sorta je zelo odporna na nizke zimske temperature

Ameriška borovnica Brigitta

Vaccinium corymbosum Brigitta

Je bujna, pokončna sorta s številnimi krajšimi rodnimi vejicami. Zori pozno, v drugi polovici julija. Plodovi so veliki, okrogli. So prijetnega, rahlo kiselkastega okusa.

Ameriška borovnica Draper

Vaccinium corymbosum Draper
Je zgodnja sorta, plodovi zorijo od konca junija dalje. Pridelek je zelo velik. Plodovi so odličnega sladkega in aromatičnega okusa z malo kisline.

Ameriška borovnica  Elliot

Vaccinium corymbosum Elliot
Ta sorta je srednje bujna do bujna, pokončna in srednje visoka. Zoreti začne v drugi polovici julija. Plodove pa lahko obiramo vse do sredine septembra. Sadeži so srednje veliki, rahlo sploščeni, čvrsti in zelo dobrega okusa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar